Начало / Новини / Правителството ще отпусне 600 000 лв. на Рилския манастир (ВИДЕО)

Правителството ще отпусне 600 000 лв. на Рилския манастир (ВИДЕО)

Правителството ще отпусне 600 000 лева, с които Рилският манастир да продължи реконструкцията си и да се разплати със служителите си, съобщи dnes.dir.bg.

Това обяви премиерът Бойко Борисов, който посети Светата обител, след като днес стана ясно, че манастирът е пред фалит, тъй като Светият синод не е изплатил субсидията му. Средствата ще бъдат гласувани още утре на заседанието на Министерския съвет, обеща премиерът.

„На практика взехме решение, колкото е имало и миналата година, извън заплатите, които сме дали на Синода – толкова да се дадат и сега. Парите ще бъдат отпуснати директно през Министерство на финансите – те ще са за реконструкция и да се разплати с хората“, обясни Борисов.

Той посочи, че с игумена е разговаряно и решено да се отпуснат отделно още 1,3 милиона лева за пречиствателна станция. „Отпадните води да се пречистват, преди да попаднат в реката“, каза Борисов и благослови: „Другото е здраве с Божията помощ“.

Премиерът похвали новия път, по който е стигнал до манастира и който правителството изгради преди 2 години. „Прекрасен е новият път, изграден до там. Фантастичен и продължава да е фантастичен, беше целият с дупки. Не съм видял свлачище, но ще спра да го видя. Ако някъде са паднали скали, защото навремето са строили некачествено и са правили откосите не както трябва, не по моя вина, а по комунистическо време, ще ремонтирам и това“, каза той. В заключение добави, че Министерски съвет ще отпусне пари и за другите два манастира – Троянския и Бачковския, които са останали без субсидия, тъй като „очевидно Светият Синод е раздал парите само за заплати“. Ще се изгради и нова църква в Пловдив. 

Борисов си тръгна на път за свлачището по пътя към София и се извини на игумена, „ако безпокойствието е било повече“.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Защо футболист реши да стане свещеник?

Футболен вратар и треньор на детски отбор се превърна в свещеник. Какво накара Пламен Димитров ...