Начало / Новини / Вселенският патриарх Вартоломей се обърна към Предстоятелите на православните църкви относно въпроса за Евхаристията

Вселенският патриарх Вартоломей се обърна към Предстоятелите на православните църкви относно въпроса за Евхаристията

В стремежа си да се утвърди единството сред Поместните православни църкви по въпроса как да бъде отслужвана Св. Евхаристия и как да бъде преподавано Св. Причастие на вярващите на фона на пандемията от коронавирус и медийните атаки срещу Православната църква във всички страни, патриарх Вартоломей изпрати писмо до всички предстоятели на Православните църкви, съобщи гръцкият сайт Ромфеа, цитиран от orthochristian.com

Вселенският патриарх отбелязва в писмото си, че Поместните църкви са спазили съответните предписания на здравните власти в съответните държави, като в много от случаите църквите били затворени за миряни. Сега обаче, когато вярващите се връщат обратно в Църквата на много места са възникнали различни варианти за това как да бъдат причастявани вярващите, включително като лъжичката бъде дезинфекцирана след всеки причастяващ се; използване на лъжички за еднократна употреба; причастяване на вярващите чрез ръката на свещеника и др. 

В повечето страни, в които Православната църква извършва своето служение и проповед, имаше и активиране на медиите относно това дали изобщо вярващите да се причастяват, като много политици и здравни специалисти изразиха мнението си, че вирусът може да бъде предаван и чрез причастието. Редица йерарси от Гръцката, Българската, Грузинската, Руската, Румънската и Сръбската църкви се изказаха, като обявиха, че зараза в Св. Причастие няма. 

„Невъзможно е обаче църковните йерарси да останат мълчаливи участници в такава позорна, безпрецедентна ситуация“, пише патриарх Вартоломей в своето писмо. Вселенският патриарх приканва в писмото си Предстоятелите на православните църкви да се включат в обсъждането на този въпрос и да споделят опита на своите Поместни църкви в борбата с падемията, както и запазването на православната канонична традиция. 

По информация на orthodoxianewsagency.gr Постоянният Св. Синод на Гръцката архиепископия ще бъде свикан днес. Членовете на Синода ще разгледат полученото писмо от патриарх Вартоломей, както и получено писмо от Румънския патриарх Даниил относно необходимостта от това да се направи всеобщо православен отговор на атаките, които често граничат с богохулство срещу Църквата и Св. Причастие. 

Към момента всички Поместни православни църкви са се обединили около това, че Св. Евхаристия не е и не може да бъде източник на болести, нито да предава такива, като всички се позовават на близо 2000-годишната история, традиция и предание на Църквата Христова. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Атинският архиепископ Йероним посети Антиохийската патриаршия

Атинският архиепископ Йероним посети Антиохийската патриаршия и се срещна с патриарх Йоан X, информира orthodoxianewsagency.gr. В ...