Начало / Новини / Православни йерарси в САЩ изразиха съболезнования за смъртта на Джордж Флойд

Православни йерарси в САЩ изразиха съболезнования за смъртта на Джордж Флойд

Православни йерарси в САЩ отправиха свои послания в отговор на трагичната смърт на Джордж Флойд, който почина на 25 май в Минеаполис. 

Св. Синод на Православната църква в Америка отправи свое послание на 31 май, в което каза: „Ние, членовете на Св. Синод на епископите на Православната църква в Америка, изказваме своите съболезнования за трагичната смърт на Джордж Флойд на 25 май 2020 г. С ужас наблюдаваме кадрите и осъждаме бруталните действия, причинили неговата насилствена смърт. Надяваме се властите да изправят пред съда онези, които са участвали в тази безсмислена трагедия“, се казва в посланието.

„Категорично отхвърляме расизма в каквато и да е форма“, казват още епископите от Православната църква в Америка.

Епископите призовават и хората да се включат в молитвите за мир и успокояване на ситуацията в САЩ, което все повече се разгорещява. Синодът изказва и съболезнования към семейството и приятелите на Джордж Флойд. 

Архиепископът на САЩ от Гръцката православна архиепископия в Америка Елпидофор също отправи свое послание по повод създалата се ситуация. Той написа в социалната мрежа Twitter, че

„трябва да се противопоставим на расизма и да се борим за равенство на всички“.

„Насилието породи само насилие, но когато такова се извършва от органите на реда, всички трябва да се изправим и да кажем: „Ние сме нащрек!““, казва още в посланието си архиепископ Елпидофор. 

По информация на orthochristian.com.

Снимка: cnn.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е съборът на Доростолските мъченици

Днес отбелязваме Събор на светите Доростолски мъченици. Празникът се отбеляза от 2016 г. насам по ...