Начало / Новини / От днес Св. Гора е отворена за поклонници

От днес Св. Гора е отворена за поклонници

От днес Св. Гора е отворена за поклонници. Единственото изискване към днешна дата към манастирите е да приемат не повече от 5 поклонника. Мъжете, отишли на Св. Гора, няма да могат и да преспиват в други манастири. 

Килиите и малките обители в Монашеската република ще могат да приемат не повече от двама души. Движението между манастирите към момента обаче не е разрешено. Припомняме, че от април месец Св. Гора бе затворена за поклонници поради епидемията от коронавирус. С разхлабване на мерките в Гърция започна и поетапното отваряне на Атон за поклонници. 

От 5 юни в Гърция ще бъдат разрешени организираните посещения в манастирите в страната. Броят на посетителите, които могат да бъдат приемани ежедневно (без нощувка), не може да надвишава съотношението – един човек на 10 кв. м. Максималният брой посетители, които могат да бъдат едновременно в манастирите е 50 души. Въпреки тези ограничения духовниците в Гърция са обнадеждени, че в скоро време страната ще се върне към нормалния си начин на живот. 

По информация на orthodoxianewsagency.gr.

За Ангел Карадаков

Виж още

Завърши поклонническият път „Рилският Чудотворец“

На 6 август, Преображение Господне, в Рилската света обител завърши тринадесетият поклоннически път „Рилският Чудотворец“, ...