Начало / Новини / От днес Св. Гора е отворена за поклонници

От днес Св. Гора е отворена за поклонници

От днес Св. Гора е отворена за поклонници. Единственото изискване към днешна дата към манастирите е да приемат не повече от 5 поклонника. Мъжете, отишли на Св. Гора, няма да могат и да преспиват в други манастири. 

Килиите и малките обители в Монашеската република ще могат да приемат не повече от двама души. Движението между манастирите към момента обаче не е разрешено. Припомняме, че от април месец Св. Гора бе затворена за поклонници поради епидемията от коронавирус. С разхлабване на мерките в Гърция започна и поетапното отваряне на Атон за поклонници. 

От 5 юни в Гърция ще бъдат разрешени организираните посещения в манастирите в страната. Броят на посетителите, които могат да бъдат приемани ежедневно (без нощувка), не може да надвишава съотношението – един човек на 10 кв. м. Максималният брой посетители, които могат да бъдат едновременно в манастирите е 50 души. Въпреки тези ограничения духовниците в Гърция са обнадеждени, че в скоро време страната ще се върне към нормалния си начин на живот. 

По информация на orthodoxianewsagency.gr.

За Ангел Карадаков

Виж още

Започват Великденските четения във Варна

За поредна година ще се състоят “Великденски четения” във Варна, съобщиха от Варненска и Великопреславска ...