Начало / Uncategorized / Първосвещеническата молитва

Първосвещеническата молитва

Първосвещеническата молитва 

Наричаме я Първосвещеническа, защото сам Христос, като Първосвещеник стои пред Отца и се моли за нас, които сме „род избран, царствено свещенство, народ свет, люде придобити, “ (1 Петър 2: 5, 9-10).

Ето това е голяма милост – Сам Бог се моли, застъпва се за нас. А молитвата започва с най-великото желание – прославата на Св. Троица.Отче! дойде часът: прослави Сина Си, за да Те прослави и Син Ти“.(Иоан.17:1) В тази молитва е събрана дълбоката същност на грижата на Бога за нашето спасение. В нея виждаме какво сам Господ пожелава – и това е светлината за нашия ум.

Мерило за нашето желание, за нашите желания в молитвите ни – трябва да е желанието на Твореца. Може ли да има нещо по-значимо от Божието желание? И в това се изразява нашата пълна и единствена радост – Това е Божията прослава  – от века до века.

Силата на тази молитва ни показва кое е най-важното – а то е прославата на Отца и Сина. Да се оставим на милостта на Бога, да превъзмогнем нашите дребни, човешки щения, и да се оставим изцяло в Неговите ръце. „ Та чрез всичко, що си Му дал, да даде тям живот вечен. А вечен живот е това, да познават Тебе, Едного Истиннаго Бога, и пратения от Тебе Иисуса Христа (Иоан.17:2-3) В това е нашата надежда – че с властта си – Той ще ни дарува с живот вечен. А вечният живот е в това – да видим Господнята слава и да сме с Него.

Отче! тия, които си Ми дал, желая и те да бъдат с Мене там, дето съм Аз, за да гледат Моята слава, що си Ми дал, защото Ме възлюби, преди свят да се създаде. (Иоан.17:24). Това е най-силният стих. В него се изразява желанието да сме с Него – той казва: „желая“ – Той иска да е с нас и да гледаме Неговата слава.

В тази молитва – се явява същността на най-великото желание в света – а то е – Славата на Отца. Както за окото светлината е важна и чрез нея виждаме всичко, така за душата Славата на Отца е тази светлина, която помага да се види същността на нещата.

И в това е нашата пълна и единствена радост.

И Христос иска да бъдем с Него в тази радост.

Да бъдем с Господа и да гледаме Неговата слава. Амин.

Автор: свещеник Божидар Маринов 

За Ангел Карадаков

Виж още

Четвърта Неделя на Великия пост – Св. Йоан Лествичник

 Някак си странно е да се признае, че за автора на една от най-разпространените и ...