Начало / Коронавирус / Румънската църква е дарила над 4 милиона евро за борба с пандемията от коронавирус

Румънската църква е дарила над 4 милиона евро за борба с пандемията от коронавирус

Румънската православна църква е предоставила общо 4.3 милиона евро помощ за справяне с последствията от пандемията, както и за подкрепа на здравната система в страната и уязвимите групи. 

На 23 март Румънската патриаршия създаде електронна платформа, както и телефонна линия, на която да се получават сигнали за помощ, както и предложения за дарителство и участие в социалните инициативи на Църквата. На електронната платформа могат да бъдат предложени различни кампании, да участват дарители, духовници, психолози и др. 

Румънската патриаршия е сключила различни споразумения за спонсориране и за подпомагане на разпространението на храна на уязвими групи от хора, социалните служби и медицински звена в столицата Букурещ.

В електронната платформа са записани общо 595 доброволни инициативи, 125 заявления за помощ от 20 епархии, както и 608 дарения. Трябва да се добави, че усилията на църквата са подкрепени и от други електронни платформи – телефонни линии, уебсайтове, страници в социалната мрежа Facebook.

Източник: orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Непосилни сметки за ток за храмове и манастири

Светият Синод поиска с декларация до Комисията по енергийно и водно регулиране църкви и манастири ...