Начало / Новини / От 1 юни Св. Гора започва да посреща поклонници

От 1 юни Св. Гора започва да посреща поклонници

От 1 юни Св. Гора – Атон започва да посреща поклонници, решиха от Св. Кинотис. Разрешителни за влизане на Св. гора ще се издават обаче пестеливо от администрацията на полуострова. 

Всеки манастир ще получи възможността да даде по петнадесет разрешителни. Скитовете в Монашеската република ще могат да приемат по пет поклонници. Дошлите поклонници няма да могат да нощуват в други манастири, но единствено и само в обителите, за които са получили разрешението. Поклонение обаче ще бъде разрешено. 

Припомняме, че в средата на март бе съобщено, че поклонници на Св. Гора няма да се приемат заради епидемията от коронавирус. Първоначалното съобщение гласеше, че поклонничеството се ограничава до края на март, а след това бе удължено до 30 април. След това стана ясно, че посещението на Св. Гора ще стане възможно от 17 май – датата, на която и всички храмове в Гърция бяха отворени за богослужения за миряните. 

Източник: orthodoxtimes.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...