Начало / Новини / Църквата на Божи гроб отново отваря врати

Църквата на Божи гроб отново отваря врати

Йерусалимската църква на Божи гроб „Свето Възкресение“ ще отвори врати в неделя след двумесечно затваряне поради пандемията COVID-19, съобщиха християнските власти в светия град, цитирани от БГНЕС.

„От 24 май – неделя, това най-свято място отново ще бъде достъпно за вярващите за посещения и молитви“, заявиха духовните пастири на трите вероизповедания, които споделят мястото, в съобщение в събота. Те заявиха, че ще бъдат приложени мерки за „избягване на риска от ново разпространение на инфекцията COVID-19“.

„В началото броят на посетители ще бъде ограничен до 50 души и базиликата ще бъде достъпна само за тези, които нямат температура или симптоми на инфекция, и носят подходящи покрития за лице“, се казва в изявлението. Посетителите ще трябва да носят маски и да поддържат разстояние два метра един от друг. 

Поклонниците ще бъдат помолени и да „избягват всеки акт на преданост, който може да включва физически контакт, като докосване и целуване на камъните, иконите, дрехите и персонала в базиликата“, се добавя в изявлението.

Църквата беше затворена на 25 март преди Великден като част от мерките, наложени за борба с разпространението на вируса в Израел и палестинските територии.

За Ангел Карадаков

Виж още

„Стоящ на молитва си просиял в огнена светлина“. Честваме празника на св. Теодосий Търновски

Преподобният Теодосий се роди от благочестиви и благородни родители българи, както се предполага, в град ...