Начало / Новини / Празничният 24 май в страната (ХРОНИКА)

Празничният 24 май в страната (ХРОНИКА)

Денят на българската просвета и култура премина особено тържествено и празнично в цялата ни страна. Празнични богослужения по повод Неделя на слепия бяха отслужени в повечето храмове и манастири в диоцеза на БПЦ-БП, а след това и молебени за българския народ. Ето как премина празника в страната:

София

Празничният 24 май тази година започна със св. Литургия, която бе отслужена от Техни Преосвещенства Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод и Белоградчишки епископ Поликарп. Песнопенията бяха изпълнени от смесения хор при Патриаршеската катедрала, под диригенството на протопсалт доц. Димитър Димитров. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит взе молитвено участие в св. Литургия, а след това отслужи тържествен молебен по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. В края на молебена Негово Светейшество се обърна със слово по повод празника, в което каза: „Светлият празник на нашата просвета и култура и на славянската писменост отново ни събира, за да изразим вечна благодарност и признателност към светите братя Кирил и Методий, които в съдбовни за народа ни дни и години изнамериха азбука и положиха началото на писменост, пребъдваща и до днес и определяща духовния и културен облик на православна България. Свеждаме глави пред светлите им образи, като отдаваме синовна почит към тях и тяхното духовно-просветно и църковно-строително дело, което пребъдва и сега, радвайки се на Божията благодатна помощ и на вековна приемственост, която продължава и днес, в плодовете от благословения труд на всички неуморни дейци на българската и славянска писменост и култура“.

Пловдив

Пловдивският митрополит Николай отслужи благодарствен молебен  по повод 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост в храм „Св. Св. Кирил и Методий“. „Делото на Светите братя постоянно се обогатява, извисява и развива. Чрез свещените писания на Библията, преведени от Кирил и Методий, познахме Бога и вярата, приобщихме се, разпространихме  славянската реч, защото всички ние говорим и пишем на български език, а една песен звучи и продължава да ни сплотява. Нека „Върви народе възродени“ никога не заглъхва в нас“, каза Пловдивският митрополит Николай в храма и благослови всички дейци на духовната култура. На тържествената служба присъстваха заместник-кметовете Стефан Стоянов и Пламен Панов, областния управител Дани Каназирева, заместник-председателя на Общинския съвет  Евелин Парасков и Иванка Киркова, началник на Регионалното управление по образование в Пловдив.

Варна

На 24 май 2019 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи молебен за всички учащи и преподаватели в Катедрален храм „Успение Богородично“. Повод за отслужването му е чествания днес Ден на Българската просвета и култура и на славянската писменост. В словото си към всички родители, преподаватели, студенти, ученици, представители на научната общност и присъстващи Негово Високопреосвещенство заяви, че „в последните десетилетия в нашия църковно-богослужебен живот се утвърдиха два празника след 1968 година. Единият, който е съборната памет на светите равноапостолни славянски просветители Методий и Кирил, които честваме на 11 май по нов стил и онова, което остава винаги като честване на 24 май, където реално по стар стил ще се отбележи паметта на светите равноапостолни братя, но това ще е и Денят на Българската просвета и култура и на славянската писменост. Така че богослужебно ние имаме два дена. Светата Литургия преимуществено се извършва и на двата дена и в тях ние отразяваме своето действително уважение и преклонение пред делото на светите равноапостолни братя“.

Видин

Видин отбеляза Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост с тържествена церемония в замъка „Баба Вида“. Почетни грамоти бяха връчени на всички учебни заведения и културни институции в общината.
„Нека бъдем достойни последователи и ученици на светите братя Кирил и Методий, всички труженици на родната ни просвета и култура. Ние сме убедени, че докато ги има стремежа към добродетелност, към подражание на евангелската нравственост, ще пребъде и България“, пожела видинският митрополит Даниил. „Винаги ще говоря вече не за славянската, а за българската писменост, която е посяла семето на българщината и на нашата култура по целия свят“, отбеляза в приветствието си кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков. Учителите и учениците във Видин успяха да се справят повече от успешно с предизвикателствата на дистанционното обучение, подчерта началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова: Трима учители – Пролетка Цветкова, директор на ОУ „Иван Вазов“, Цветанка Тодорова от СУ „Цар Симеон Велики“ и Милена Георгиева от ППМГ „Екзарх Антим Първи“, получиха почетната грамота „Неофит Рилски“ на Министерството на образованието и науката за дългогодишна, цялостна и професионална дейност в системата на предучилищното и училищното образование. Традиционната индивидуална награда „Антим I Видински“ тази година бе връчена на ОУ „Любен Каравелов“.

Ловеч
Тържествено в Ловеч бе отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Пред катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ се събраха ученици, учители, просветни и културни деятели, граждани. Празникът започна с химна „Върви, народе възродени“, музиката на който е създадена през 1901 г. от учителя Панайот Пипков в Ловеч. Последва и парад на ученическите знамена. „Събрали сме се на 24 май на площад „Свобода“, пред новия катедрален храм, за да отдадем почит на безсмъртното дело на нашите небесни покровители – Светите братя Кирил и Методий, на делото на техните ученици, продължили тази свята мисия и дали на българската държава писменост. Днешният ден е един от най-красивите, слънчеви и обичани от българите празници – празник на просветата, културата, на науката. Нашите небесни покровители ни завещаха да бъдем хора – знаещи и можещи, които не се спират пред трудности, да бъдем хора – добри, силни и храбри, които държат на думата си, да бъдем хора с мечти и да работим за осъществяването им“, заяви в словото си кметът на община Ловеч Корнелия Маринова.
Стара Загора 
С тържествен ритуал днес Стара Загора отпразнува 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Честването започна с отслужване на празничен молебен от Негово високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан в Катедрален храм „Св. Николай“. Църковният хор при Катедралния храм „Св. Николай“ даде началото на тържествената церемония по връчване на наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“ с акапелно изпълнение на националния химн и химна на българската просвета „Върви, народе възродени“. Поздрав със стихотворението „Родна реч“ от Ран Босилек към присъстващите отправи и 6-годишната Стефани.

За Ангел Карадаков

Виж още

Спомен за дядо Добри – шест години от неговата кончина

Днес се изпълват шест години от кончината на дядо Добри, който ще остане в историята ...