Начало / Новини / Пациент с Covid-19 се причасти и никой не се зарази с коронавирус

Пациент с Covid-19 се причасти и никой не се зарази с коронавирус

Кипърският митрополит Исая на Тамасос и Ориенти даде интервю за телевизия Сигма, в което говори за св. Причастие по време на пандемията, като подчерта, че в храмовете се спазват всички необходими здравни и социални мерки за предотвратяване на разпространението на вируса. 

Той призова уязвимите групи да бъдат особено бдителни и каза, че духовниците са получили инструкции, според които нафората ще бъде раздавана в пликове от членовете на енорията, които ще носят маски. 

Митрополит Исая каза, че използването на пластмасова лъжица за причастяване е неприемливо и абсурдно.

Митрополитът каза още, че светото Причастие не е предавало никакъв вирус и тази позиция е научно доказана. Той посочи като пример, че през последните две хиляди години пациентите с инфекциозни заболявания се причастяват и след това свещенослужителят потребява останалата част от св. Причастие, но никой никога не се е заразил.

Митрополитът даде пример за лекар (който бе и първият установен случай в Кипър), завърнал се от Англия. Първото нещо, което лекарят направил, след като се прибрал, било да се изповяда и причасти.  

„Проследяването на контактните лица разкри, че първото нещо, което е направил, е да отиде и да се причасти. Властите карантинираха десетки хора и никой не бе заразен“, каза митрополитът. Той добави, че лекарите от оперативния щаб в Кипър са били разпитвани за случката на редовния брифинг за журналистите и от щаба са отговорили, че не могат да обяснят този факт, като обяснили, че е възможно да е настъпило объркване при установяването на случая. „Прегледът беше повторен. Той наистина беше заразен, но не предаде вируса“, каза още митрополит Исая в телевизионното интервю.

Източник: orthodoxtimes.com

Снимка: romfea.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Абсолвентите от Православния богословски факултет на ВТУ получиха дипломите си за завършено висше образование

В деня, в който православната църква почита преподобния Теодосий Търновски дипломите си за завършено висше ...