Начало / Uncategorized / Как студентите по богословие в Атинския университет се обучават по време на пандемия

Как студентите по богословие в Атинския университет се обучават по време на пандемия

През последните месеци пандемията от коронавирус засегна почти цялото човечество, а това повлиява и на обучението и академичния живот в различни образователни институции по света. 

Как студентите по богословие в Атинския университет минават през обучението по време на пандемия разказва зам. декана в Катедрата по богословие Христос Караянис за православната гръцка агенция orthodoxianewsagency.gr. В своето интервю преподавателят споделя изпитанията, пред които университетът се е изправил, както и обръщането на професорите към модерните технологии, които позволяват воденето на лекции да става дистанционно, използвайки телекомуникациите. 

„Курсовете започнаха веднага след затварянето на учебните стаи и аудитории на 23 март, когато и стана възможно онлайн медиите да бъдат приобщени в преподаването и общуването между студенти и преподаватели“, казва Караянис.

Той добавя, че важен фактор за доброто обучение е спазването на съществуващия график и програма на преподаване. В Катедрата по богословие, заради добрата дисциплина на студентите и преподавателите, образователният процес не е спирал, добавя още зам. декана. Той допълва, че в самото начало на онлайн обучението някои студенти и преподаватели са изпитали трудности, от една страна поради трудността с боравенето на модерните технологии, а от друга и поради това, че някои нямат собствени технически средства, с които да осъществяват работата си дистанционно. 

„За съжаление пандемията е разрушителна за практиката в учебните заведения, тъй като институциите не са склонни да приемат нови хора в средата на пандемия на работното място, а бюрократичните въпроси от административен характер не позволяват да се решават дистанционно“, казва още той. 

Караянис смята, че физическото присъствие на учителите и учениците в класните стаи и аудиториите е от изключителна важност за усвояването на преподавания материал. „Този подход педагогически по-добре интегрира студента в университетската среда и го насочва в по-пълното придобиване на знания“, подчертава той. „Онлайн преподаването може да работи като помощно средство и е със сигурност нещо положително, защото всички се адаптираме към него веднага след появата на пандемията. Но преподаването лице в лице предоставя възможност за по-бързо разбиране и ефективно преподаване, като в същото време позволява на студентите да задават въпросите си реално и да получат по-задълбочени отговори“, казва още той. Според него преподаването без виждането на лицата на студентите, както и техните реакции е безлична форма на преподаване, дистанцирана от лицето. 

„С помощта на онлайн преподаването се почувствах по-сигурна за здравето на хората, както и за себе си, защото няма съприкосновение с останалия свят в транспортните средства, които използвам, за да отида на училище… Като цяло се чувствам късметлийка, че нашият университет е допринесъл за това контактът с курса да не се загуби, особено в периода, който се характеризира с голяма несигурност“.

Евелина Алекопулу, студент първи курс в Катедрата по теология.

„Трябва да вземем предвид последиците от края на пандемията. Въпросът за адаптивността на първокурсниците е основен проблем. Защото, докато първокласниците бяха онайн, сега ще трябва да се присъединят отново към училището. Най-важното според мен е, че все още не знаем какво ще бъде нивото на комуникация и изразяване. Представям си, че с цялата ситуация повечето от нас са се затворили емоционално“. 

Вангелис Хампилидис, студент първа година в същия курс.

„Предимствата са много. Първоначално студентите имат възможност да посещават курсовете отдалеч, без да се налага да посещават училище. Това важи и за студентите, живеещи в провинцията. Освен това, друго положително нещо е, че технологията позволява да не се пропуска семестърът и да се продължат нормално курсовете, така че изпитът да може да се проведе“.

Георгия Церту, студент първа година в Катедрата по теология. 

„В този труден период ежедневието на всички нас се промени и се сблъскахме с безпрецедентни ситуации. Лично аз намирам онлайн преподаването за доста трудно, тъй като цялата комуникация между учител и ученик се губи. Когато сме пред екрана, няма една и съща възможност да разберем определени неща, трудно е да възприемем дори и малките детайли, които правят урока интересен. Освен това понякога учителите трудно разбират дали това, което казват, се възприема, тъй като не могат да различат реакциите на учениците“.

Сисо Циота, студент първа година в Катедрата по теология. 

Освен в Гърция, разбира се, много университети по целия свят адаптираха преподаването си с онлайн технологиите и започнаха провеждането на курсове и лекции през различните платформи, които дават добра възмжност за извършване на образователния процес. В някои университети дори се проведоха конференции, които бяха насрочени за март и април, но поради пандемията трябваше да бъдат отменени. Може би и това е работа за академичната общност – да изгради механизъм, с който модерните технологии да навлязат по-активно в преподаването на научния материал, както и развитието на академичните знания в епохата на интернет технологиите. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Прокараха път до Дъбайския манастир, край Сандански

След всички инициативи по възстановяване и облагородяване на Дъбайския манастир вече има и прокаран път ...