Начало / Новини / Почина архиепископът на Сучава Пимен от Румънската православна църква

Почина архиепископът на Сучава Пимен от Румънската православна църква

Архиепископът на Сучава и Ръдъуц Пимен е починал рано тази сутрин, съобщава basilica.ro. Причината за кончината на 90-годишния йерарх е получен втори инфаркт. 

Митрополит Пимен е роден на 25 август 1929 г. в Гребеану, окръг Бузау. Той става монах, а след това учител, педагог, игумен, енорийски свещеник, представител на Румънската патриаршия в Йерусалим, екзарх, викариен епископ, след това и архиепископ.

Младият отец Пимен е ръкоположен за йеромонах през 1957 г. От 10 октомври 1976 г. до 1 януари 1977 г. посещава курсове по немски език в университета в Кьолн. От 1 февруари 1978 г. служи в представителството на Румънската патриаршия в Йерусалим. Между 1979 и 1982 г. е екзарх на манастирите на Яшката архиепископия.

По препоръка на молдовския архиепископ и митрополит Теоктист Арпапашу, на 10 януари 1982 г. е избран за викариен епископ на Архиепископията на Яш и е ръкоположен на 24 юни 1982 г. След възстановяването на Архиепископията в Сучава, на 24 януари 1991 г. той е избран за архиепископ на Сучава и Ръдъуц и е въдворен в Сучава на 3 март 1991 г.

Освен плодотворната мисионерска, пастирска и административна дейност, той публикува различни изследвания, особено за църковната иконография, но също и статии, хроники, рецензии в различни православни списания. Навършвайки почитателната деветдесетгодишна възраст, архиепископът получи многобройни послания с поздравления и признателност, но и привилегията  улица  в Сучава да носи неговото име.

През настъпването на пандемията бе съобщено, че арихепископ Пимен се е заразил с коронавирус, след това той бе лекуван. След това бе съобщено, че архиепископът е в добро състояние. От basilica.ro не уточняват дали основната причина за кончината на архиеп. Пимен е коронавирусната инфекция. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...