Начало / Новини / Християните в Румъния се връщат в храмовете. За Църквата лъжичките за еднократна употреба обаче са неприемливи

Християните в Румъния се връщат в храмовете. За Църквата лъжичките за еднократна употреба обаче са неприемливи

От 14 май падна извънредното положение в Румъния, а от 15 май православните християни можеха да се върнат в храмовете. 

През време на пандемията Румънската църква отслужваше богослуженията навън, за да има по-малка опасност от заразяване. След като християните можеха да се върнат в храмовете, Църквата издаде специани предписания за социално дистанциране, както и за участието в богослуженията. Много от насоките са подобни на издадените и от другите Поместни православни църкви, а именно вярващите да стоят на разстояние един от друг, на възрастните и болните се препоръчва да стоят по домовете си и да общуват със свещениците в удобно за тях време, като последните трябва да посещават по домовете християните от рисковите групи. При влизане в храма задължително трябва да се дезинфекцират.

Румънската църква обаче напълно отхвърли въвеждането на промени в начина на причастяване на вярващите. Лъжичките и кърпите за еднократна употреба са неприемливи за Православната църква, заявиха от Патриаршията, като казват още, че „за Вселенската православна църква не съществуват свещени (осветени) предмети, за еднократна употреба, а за постоянна употреба (потир, дискос, звездица и лъжица), предмети, които се почистват преди и след всяка употреба. В практиката на Вселенската православна църква употребата на обща лъжичка в Евхаристията не е била източник на замърсяване за нито един православен християнин в миналото или в последните два месеца от пандемията“, казват още от Румънската патриаршия. 

„Румънската православна църква, имайки своята вековна богослужебна традиция, не може да приеме, дори в периоди на пандемия, използването на чаша и лъжица за еднократна употреба за причастяване на вярващите по време на Божествената литургия“, заключава в изявлението на църквата. 

По информация на orthochristian.com.

За Ангел Карадаков

Виж още

В ямболското село Завой посрещат първи християнски празник в новопостроения храм

Жителите на ямболското село Завой посрещнаха Сретение Господне в новопостроения си православен храм, съобщава БТА. ...