Начало / Новини / Християните в Румъния се връщат в храмовете. За Църквата лъжичките за еднократна употреба обаче са неприемливи

Християните в Румъния се връщат в храмовете. За Църквата лъжичките за еднократна употреба обаче са неприемливи

От 14 май падна извънредното положение в Румъния, а от 15 май православните християни можеха да се върнат в храмовете. 

През време на пандемията Румънската църква отслужваше богослуженията навън, за да има по-малка опасност от заразяване. След като християните можеха да се върнат в храмовете, Църквата издаде специани предписания за социално дистанциране, както и за участието в богослуженията. Много от насоките са подобни на издадените и от другите Поместни православни църкви, а именно вярващите да стоят на разстояние един от друг, на възрастните и болните се препоръчва да стоят по домовете си и да общуват със свещениците в удобно за тях време, като последните трябва да посещават по домовете християните от рисковите групи. При влизане в храма задължително трябва да се дезинфекцират.

Румънската църква обаче напълно отхвърли въвеждането на промени в начина на причастяване на вярващите. Лъжичките и кърпите за еднократна употреба са неприемливи за Православната църква, заявиха от Патриаршията, като казват още, че „за Вселенската православна църква не съществуват свещени (осветени) предмети, за еднократна употреба, а за постоянна употреба (потир, дискос, звездица и лъжица), предмети, които се почистват преди и след всяка употреба. В практиката на Вселенската православна църква употребата на обща лъжичка в Евхаристията не е била източник на замърсяване за нито един православен християнин в миналото или в последните два месеца от пандемията“, казват още от Румънската патриаршия. 

„Румънската православна църква, имайки своята вековна богослужебна традиция, не може да приеме, дори в периоди на пандемия, използването на чаша и лъжица за еднократна употреба за причастяване на вярващите по време на Божествената литургия“, заключава в изявлението на църквата. 

По информация на orthochristian.com.

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...