Начало / Новини / С 300 000 лв. ремонтират църквата в с. Драговищица, кюстендилско

С 300 000 лв. ремонтират църквата в с. Драговищица, кюстендилско

След забавяне, продължило повече  от 10 години, най-сетне започна спешният ремонт на построената в далечната 1859 година църква „Успение Богородично” в кюстендилското село Драговищица.

Местните хора чакаха цяло десетилетие да започнат възстановителните работи, за да бъде спасен този християнски храм, вдигнат от техните предци още през 19-и век, когато страната ни е била под турско робство. Кметът на населеното място – София Плачкова, уточни, че финансовите средства в размер на около 300 хиляди лева са отпуснати с решение и са гласувани от Министерски съвет.

Църквата в квартал „Ямборано” на Драговищица е паметник на културата от местно значение.

От години сградата е напукана по дължината на почти цялата фасада – от купола до основите, като пукнатините са огромни. В последните 5 години е забранен достъпът за миряните и служенето в храма, тъй като има голяма опасност от срутване. Олтарът също бе започнал да се отделя от стените заради разлома на постройката. Най-напред ще се направи дренаж при основите на светата обител. Зимно време обрушеният покрив се покриваше с брезент, за да не тече вода по почти съсипаните стенописи.

В Драговищица организираха и дарителска кампания – по сметката обаче бяха събрани малко над 2 хиляди лева. Кмет по това време беше Драголюб Стоянов, изкарал 6 поредни мандата, плюс още няколко години начело на селото преди това. Той буквално се поболя, следвайки амбицията и каузата да спаси църквата от рухване. Екип от експерти и специалисти изготви нов проект за ремонтно-възстановителните дейности. Очаква се те да продължат около 6 месеца.

Източник: kmeta.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...