Начало / Новини / Социална кухня към храм отново посреща нуждаещи се в Горна Оряховица

Социална кухня към храм отново посреща нуждаещи се в Горна Оряховица

Близо 80 души ще получават сготвена храна от социалната трапезария на храма „Свети Трисветители” в Горна Оряховица. Единствената в региона църковна кухня за бедни отвори отново, след като бе преустановила дейност заради извънредното положение, информира „Янтра днес“, цитирано от Кмета.бг.

Предстоятел на храма е младият отец Зоран Мамучевски – свещеник, завършил в социология и пасторско богословие във Великобритания. Той създава социалната трапезария преди 4 години, като в началото тя работи само през уикенда и разчита на дарения от миряни. През миналата година гозби от църквата започват да се раздават 4 пъти – във вторник, четвъртък, събота и неделя. В делнични дни топлата храна се разнася по домовете на бедни и бездомни хора, а в почивните дни се раздава на място срещу талони на социално слаби граждани.

Сега ползващите услугите на трапезарията се разделят на две групи – трайно бедни местни жители и хора във временно затруднение, разказват от храма. 

Отец Зоран Мамучевски е роден в Македония и е завършил висшето си образование в Православния богословски факултет на Великотърновския университет. Впоследствие продължава и в университет в Кеймбридж. Идва в България със съпругата си преди 9 години и поема грижата за енорията в горнооряховския квартал „Пролет”.

Идеята да се изгради кухня за бедни в двора на храма датира още от времето, когато той е на груб строеж. Стъпка по стъпка, дарение след дарение и целта е постигната. През 2016 година кухнята за нуждаещи е оборудвана, а продуктите периодично се осигуряват от волни пожертвования на вярващи. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Информационен бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода 2 – 8 август

Уважаеми читатели, представяме ви информационния бюлетин на сайта „Добротолюбие“ за периода периода 2 – 8 ...