Начало / Новини / Социална кухня към храм отново посреща нуждаещи се в Горна Оряховица

Социална кухня към храм отново посреща нуждаещи се в Горна Оряховица

Близо 80 души ще получават сготвена храна от социалната трапезария на храма „Свети Трисветители” в Горна Оряховица. Единствената в региона църковна кухня за бедни отвори отново, след като бе преустановила дейност заради извънредното положение, информира „Янтра днес“, цитирано от Кмета.бг.

Предстоятел на храма е младият отец Зоран Мамучевски – свещеник, завършил в социология и пасторско богословие във Великобритания. Той създава социалната трапезария преди 4 години, като в началото тя работи само през уикенда и разчита на дарения от миряни. През миналата година гозби от църквата започват да се раздават 4 пъти – във вторник, четвъртък, събота и неделя. В делнични дни топлата храна се разнася по домовете на бедни и бездомни хора, а в почивните дни се раздава на място срещу талони на социално слаби граждани.

Сега ползващите услугите на трапезарията се разделят на две групи – трайно бедни местни жители и хора във временно затруднение, разказват от храма. 

Отец Зоран Мамучевски е роден в Македония и е завършил висшето си образование в Православния богословски факултет на Великотърновския университет. Впоследствие продължава и в университет в Кеймбридж. Идва в България със съпругата си преди 9 години и поема грижата за енорията в горнооряховския квартал „Пролет”.

Идеята да се изгради кухня за бедни в двора на храма датира още от времето, когато той е на груб строеж. Стъпка по стъпка, дарение след дарение и целта е постигната. През 2016 година кухнята за нуждаещи е оборудвана, а продуктите периодично се осигуряват от волни пожертвования на вярващи. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...