Начало / Uncategorized / Киншаски митрополит Никифор: Преследване срещу Църквата е имало винаги

Киншаски митрополит Никифор: Преследване срещу Църквата е имало винаги

Митрополитът на Киншаса Никифор даде интервю пред Православната гръцка агенция – orthodoxianewsagency.gr., в което дава повече информация за мерките и борбата срещу коронавируса в република Конго.

В интервюто той казва, че епархията му и духовниците в нея се подчиняват на всички държавни изисквания за социално дистанциране и предпазване от разпространение на вируса. В същото време обаче той коментира разразилия се спор в Гърция (но и не само) за приемането на Св. Причастие. В интервюто владиката казва: 

„Ако трябва да бъда честен, винаги е имало гонение срещу нашата вяра и Църквата. Сега то е съсредоточено върху самия Христос, върху Светото Причастие, върху целуването на иконите, върху взимането на благословение от свещеника. Гонителите не вярват, че има истинска църква, в която е Божествената благодат, в която е силата на Божията благодат. Те вярват в мъртъв бог и се борят с Църквата. Те намериха възможност да се преборят с Църквата. Съществува модерно преследване на светините и светците“, казва митрополит Никифор.

По думите му сегашните гонители отвеждат Църквата отново във времената на иконоборството, като казват, че „Тялото Христово не съдържа достатъчно висок процент алкохол, за да няма микроби, на други пък лъжичката е проблем… 2000 години никой не се е разболявал, сега ли ще ни изостави Бог да се изпоразболеем?“, казва митрополит Неофит. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Ученици от Зверино отново помагат в Черепишкия манастир

Продължава мисията „Направи добро, предай нататък“ на учениците от СУ „ Св. Климент Охридски“ в мездренското село ...