Начало / Новини / Задържаният сръбски епископ в Черна гора бе освободен

Задържаният сръбски епископ в Черна гора бе освободен

Вчера епископ Йоаникий от Черна гора, който бе задържан (тук) заедно с още духовници от полицията в страната, бе освободен. 

След излизането от ареста той заяви: „Искаме свобода на вероизповеданията, искаме ред в държавата, искаме уважение към Конституцията и закона“. Припомняме, че той бе задържан за 72 часа в ареста, заедно с още духовници, защото организирали шествие за празника на св. Василий Острожки. Йерархът и духовниците бяха арестувани с мотива, че са нарушили здравните мерки, които са в сила поради пандемията от коронавирус. Задържането на епископа обаче предизвика бурна реакция в Черна гора, както и в Сърбия. 

„На първо място, благодаря за подкрепата и любовта. Вашата подкрепа е израз на любов към Църквата и логично, естествено продължение на борбата за защита на светиите“, каза епископът на събралото се множество, което беше до него през всичките тези дни. „Когато видяхме хората, събрани пред църквата „Св. Василий“, след посъветване с митрополит Амфилохий и духовенството, намерихме най-доброто решение да проведем молитвено шествие“, каза още епископ Йоаникий.

Повече за ситуацията в Черна гора вижте тук.

Източник: orthodoxianewsagency.gr.

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...