Начало / Новини / Забрана за причастяване от страна на германското правителство

Забрана за причастяване от страна на германското правителство

Немското правителство забрани на вярващите да пристъпват към светото Причастие. Макар и на християните да е позволено да присъстват на света Литургия, причастяването с лъжичка е забранено.

Това беше обявено вчера в изявление на Августин, митрополит на Германия. Митрополитът още спомена, че “всеки може да ходи на църква, но ще се причастяват само духовниците”. Той подчерта, че “това са най-тъжните и болезнени мерки, които бях принуден да приема в четиридесетгодишното ми служение като митрополит на Германия”.  

В своето изявление към верните и свещенството, митрополит Августин разясни следното:

“При отварянето на светите храмове на територията на Германия бяха издадени юридически нареждания, които, наред с други мерки за сигурност, обхващат дори начина на причастяване, а именно – забранява се Причастието от Потир с лъжица. И така, с голяма мъка бих искал да ви информирам, че, до второ нареждане, макар и да можем да присъстваме на богослуженията, никой няма да има право на света Евхаристия освен свещениците, извършващи Литургия“. 

Смята се, че този тип правителствени мерки биха ограничили разпространението на коронавирус и ще останат в сила, докато не влезе ново нареждане.

“Принудителното отделяне на вярващите от Светото Причастие са най-тъжните и болезнени мерки, които бях принуден да приема в четиридесетгодишното ми служение като митрополит на Германия. Горещо се моля на славния Господ да премахне тази забрана възможно най-скоро”.

Източник: orthodoxtimes.com

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Започва дарителска кампания за храма в село Голема Раковица

Недалеч от София, в полите на Средна гора, на хълма срещу увековечената в разказа на ...