Начало / Новини / Забрана за причастяване от страна на германското правителство

Забрана за причастяване от страна на германското правителство

Немското правителство забрани на вярващите да пристъпват към светото Причастие. Макар и на християните да е позволено да присъстват на света Литургия, причастяването с лъжичка е забранено.

Това беше обявено вчера в изявление на Августин, митрополит на Германия. Митрополитът още спомена, че “всеки може да ходи на църква, но ще се причастяват само духовниците”. Той подчерта, че “това са най-тъжните и болезнени мерки, които бях принуден да приема в четиридесетгодишното ми служение като митрополит на Германия”.  

В своето изявление към верните и свещенството, митрополит Августин разясни следното:

“При отварянето на светите храмове на територията на Германия бяха издадени юридически нареждания, които, наред с други мерки за сигурност, обхващат дори начина на причастяване, а именно – забранява се Причастието от Потир с лъжица. И така, с голяма мъка бих искал да ви информирам, че, до второ нареждане, макар и да можем да присъстваме на богослуженията, никой няма да има право на света Евхаристия освен свещениците, извършващи Литургия“. 

Смята се, че този тип правителствени мерки биха ограничили разпространението на коронавирус и ще останат в сила, докато не влезе ново нареждане.

“Принудителното отделяне на вярващите от Светото Причастие са най-тъжните и болезнени мерки, които бях принуден да приема в четиридесетгодишното ми служение като митрополит на Германия. Горещо се моля на славния Господ да премахне тази забрана възможно най-скоро”.

Източник: orthodoxtimes.com

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...