Начало / Новини / Постоянният синод в Гърция проведе заседание. Християните започват да посещават богослуженията на 17 май

Постоянният синод в Гърция проведе заседание. Християните започват да посещават богослуженията на 17 май

От тази неделя – 17 май, се очаква да падне забраната православните християни да посещават богослуженията в храмовете. 

Припомняме, че на 4 май бе позволено на християните да влизат в църквите и да се молят частно, но да не участват на богослуженията. Днес Постянният Св. Синод на Гръцката православна църква проведе свое заседание, водено от Атинския архиепископ Йероним. 

От заседанието стана ясно, че се очаква в следащите дни да бъдат спуснати нови правила за броя на хората, които могат да присъстват на богослужнията, както и издаването на специални предписания за социално дистанциране и провеждане на дезинфекция в храмовете и прилежащите помещения. Към момента предписанията на здравните власти в Гърция са на един човек да бъде отделяно 10 кв. м. Например в храм от 300 кв. м., максималният брой православни християни, които могат да присъстват е 30. За храмовете, които са над 500 кв. м. максималният брой е 50 души. 

При отслужване на литургия на открито се прилагат правилата за събирания, издадени и важащи за цялата страна. Параматийският митрополит Тит заяви, че „е недопустимо храмовете да стоят затворени“. Попитан за споровете около св. Причастие, Каламарийският митрополит Юстин пък заяви, че в Синода темата за св. Причастие не е обсъждана и не е била на дневен ред. Той заяви, че хората, които се страхуват от Причастието „не са преживели чудото на Св. Причастие“. 

Източник: orthodoxianewsagency.gr.

За Ангел Карадаков

Виж още

Монтана отбеляза празника на Светия Дух

Честването на празника на Монтана Деня на Свети Дух започна с Божествена света литургия, отслужена от Видинския митрополит ...