Начало / Новини / Летният празник на св. Николай бе отбелязан тържествено в Катуница

Летният празник на св. Николай бе отбелязан тържествено в Катуница

Особенно тържествено и с приповдигнато празнично настроение премина храмовия празник в енорията на Катуница, чуйто храм е именуван на великия Мирликийски чудотворец Николай.

Литургията бе отслужена от отец настоятеля Димитър Кирев в съслужение със свещеник Явор Станчев. Храмът в Катуница е от периода на Възраждането и по-точно 1834г. Като стародавен храм той е съхранил духа на онази епоха пропита със силната вяра на предците ни. Отец Димитър подчерта по време на проповедта си:

„Пристъпвайки прага на това свещено място, всеки един от вярващите е обзет от духа на онази епоха на духовен стремеж и възход. Ние съвременните християни, които сме наследници и приемници на светата православна вяра, се стремим да подражаваме на онзи борбен дух на нашите предци. Днес с тържествена света литургия, приповдигнато празнично настроение и много гости на енорията бе отбелязан празникът Пренасяне на мощите на Св. Николай. Светителят е храмов светия и наш небесен покровител. Във всяка служба ние го поменаваме като покровител на светия наш храм и енорията.Даваме си за сметка, че благодарение на неговото небесно застъпничество, нашето село и нашата енория са избавяни от всякакви беди и злощастия.

Днес вярващото множество има тази благодатна възможност да благодари на своя небесен застъпник за великото снизхождение което проявява и днес към своите духовни чада! Нека Бог да благослови святата ни Родина и всички, които присъстваха на Светата литургия и да ни дари със земни и небесни блага! Амин!“

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на св. Григорий Богослов

Свети Григорий, св. Василий Велики и брат му св. Григорий Нисийски образуват тризвездието на „тримата ...