Начало / Новини / 5 май – празникът на свети Ефрем Нови Чудотворец

5 май – празникът на свети Ефрем Нови Чудотворец

На 5 май Православната църква се прекланя пред мъченическия подвиг на свети Ефрем Нови Чудотворец. Всяка година на този ден в манастира „Благовещение на Пресвета Богородица“ хиляди християни се стичат от целия свят, за да отдадат почит пред светията, който по свидетелства на вярващи е наречен светкавица, заради бързите чудеса, които се случват по молитвите му.

Тази година обаче богомолците от Гърция, Румъния, Сърбия, България, Северна Македония и Русия ще го почетат в сърцата си и пред иконата му на домашния им иконостас, заради рестрикциите в Гърция и мерките, наложени от правителството на южната ни съседка в борбата с разпространението на коронавируса. В Светата обител  в Неа Макри, където е живял, пострадал мъченически и днес се покоят мощите на свети Ефрем, ще бъде отбелязана паметта му със Света литургия в тесен кръг от сестринството на манастира, митрополита на Кифия Кирил и представители на митрополията.

Свети Ефрем Нови е роден в Трикала през 1384 г. Когато е бил 14 годишен напуска бащиното огнище, заради настъпващте орди на султан Баязид и налагания кръвен данък „девширме“ на семействата с мъжки рожби. Намерил се на 400 километра на юг в манастира на Благата вест. 27 години служи вярно на Бога и намира смъртта си мъченически от отоманците през 1426 година, овесен на едно черничево дърво с главата надолу и промушен с горяща факла в корема.

524 години не се е знаело за съществуването на свети Ефрем, когато на 3 януари 1950 година, той се разкрива пред старицата Макария, единствената монахиня, обитаваща манастира, който в този момент е бил една развалина.

В явяването си той я насочва към мястото, където се покоят неговите мощи. Всички факти за неговото житие до днес са предадени от майка Макария, на която са ѝ били споделяни в различни откровения от самия свещеномъченик. 

Свети Ефрем Нови стана един от любимите светии на християните в България през последните 2 години, след излизането на книгата с житието и чудесата му „Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“, детската книга „Светецът светкавица“ и филма „Светецът светкавица“. 

Автор и на трите произведения, посветени на светеца, е журналистът Ангел Бончев, като благословение за тях е получил от манастира на свети Ефрем „Благовещение на Пресвета Богородица“.

Сайтът „Добротолюбие“ е медиен партньор за популяризиране книгите за живота и чудесата на свети Ефрем Нови в България.

Книгите „Св. Великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“ и детската „Светецът светкавица“ могат да бъдат намерени на телефон:  0898 802 638

За Ангел Карадаков

Виж още

Шест храма от община Самоков честват храмовия си празник днес

Шест храма на територията на община Самоков празнуват храмовия си празник на Илинден. Те се намират в ...