Начало / Новини / 5 май – празникът на свети Ефрем Нови Чудотворец

5 май – празникът на свети Ефрем Нови Чудотворец

На 5 май Православната църква се прекланя пред мъченическия подвиг на свети Ефрем Нови Чудотворец. Всяка година на този ден в манастира „Благовещение на Пресвета Богородица“ хиляди християни се стичат от целия свят, за да отдадат почит пред светията, който по свидетелства на вярващи е наречен светкавица, заради бързите чудеса, които се случват по молитвите му.

Тази година обаче богомолците от Гърция, Румъния, Сърбия, България, Северна Македония и Русия ще го почетат в сърцата си и пред иконата му на домашния им иконостас, заради рестрикциите в Гърция и мерките, наложени от правителството на южната ни съседка в борбата с разпространението на коронавируса. В Светата обител  в Неа Макри, където е живял, пострадал мъченически и днес се покоят мощите на свети Ефрем, ще бъде отбелязана паметта му със Света литургия в тесен кръг от сестринството на манастира, митрополита на Кифия Кирил и представители на митрополията.

Свети Ефрем Нови е роден в Трикала през 1384 г. Когато е бил 14 годишен напуска бащиното огнище, заради настъпващте орди на султан Баязид и налагания кръвен данък „девширме“ на семействата с мъжки рожби. Намерил се на 400 километра на юг в манастира на Благата вест. 27 години служи вярно на Бога и намира смъртта си мъченически от отоманците през 1426 година, овесен на едно черничево дърво с главата надолу и промушен с горяща факла в корема.

524 години не се е знаело за съществуването на свети Ефрем, когато на 3 януари 1950 година, той се разкрива пред старицата Макария, единствената монахиня, обитаваща манастира, който в този момент е бил една развалина.

В явяването си той я насочва към мястото, където се покоят неговите мощи. Всички факти за неговото житие до днес са предадени от майка Макария, на която са ѝ били споделяни в различни откровения от самия свещеномъченик. 

Свети Ефрем Нови стана един от любимите светии на християните в България през последните 2 години, след излизането на книгата с житието и чудесата му „Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“, детската книга „Светецът светкавица“ и филма „Светецът светкавица“. 

Автор и на трите произведения, посветени на светеца, е журналистът Ангел Бончев, като благословение за тях е получил от манастира на свети Ефрем „Благовещение на Пресвета Богородица“.

Сайтът „Добротолюбие“ е медиен партньор за популяризиране книгите за живота и чудесата на свети Ефрем Нови в България.

Книгите „Св. Великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“ и детската „Светецът светкавица“ могат да бъдат намерени на телефон:  0898 802 638

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...