Начало / Новини / Храмовете в Гърция вече са отворени за индивидуална молитва

Храмовете в Гърция вече са отворени за индивидуална молитва

От днес, по решение на гръцкото правителство, храмовете в Гърция са официално отворени за индивидуална молитва. 

Храмовете в Гърция обаче са изправени пред конкретни правила и условия за приемането на миряни. Първите дни след отпускането на мерките се считат за решаващи. Очаква се Св. Синод на Гръцката църква да има заседание на 12 май, за да определи как да бъдат извършвани тайнствата и най-вече причастяването на християните, след като им бъде разрешено да участват на богослуженията от 17 май. 

Манастирите на Св. Гора обаче остават затворени за вярващите.

В храмовете трябва да се спазва дистанция, да се използва дезинфектант, но маските не са задължителни. Не е препоръчително в храмовете хората да се движат безцелно, но да стоят на указаното им място, като в храмовете не трябва да има повече от 10 души заедно. Храмовете ще се дезинфекцират редовно, както и ще се извършва естествена вентилация в тях, посредством отварянето на врати и прозорци. За манастирите в Гърция все още остават мерките за богослуженията, които да се извършват при закрити врата.

В първите часове след отварянето на храмовете много православни християни успяха да си вземат от Благодатния огън, донесен в Гърция на Пасха, но нераздаден на вярващите, поради сериозните мерки за защита от разпространяване на епидемията от коронавирус. 

По инофрмация на www.orthodoxianewsagency.gr.

За Ангел Карадаков

Виж още

Благотворителният коледен базар на областната администрация в Хасково ще подпомогне довършването на храма „Свети Иван Рилски“

Традиционният благотворителен коледен базар на областната администрация в Хасково ще подпомогне каузата за довършването на ...