Начало / Uncategorized / Духовник скрил Св. Причастие в ябълка, за да причасти християни в Гърция

Духовник скрил Св. Причастие в ябълка, за да причасти християни в Гърция

Архимандрит Серафим Димитриу, служещ в храм „Св. Марина“ в квартал Илиуполи, Атина може да бъде подведен под съдебна отговорност, защото стана ясно, че тайно е причастявал православни християни в Гърция. 

Той заяви в телевизионно интервю, че въпреки забраните на държавните власти, тайно е причастявал православни християни. „Скрих Св. Причастие в ябълка, за да не разберат съседите на вярващите, които посетих“, каза отец Серафим.

В сутрешния блок на гръцката телевизия Скай бе направен опит отец Серафим да влезе в диалог с писателя Петрос Тацопулос, относно мерките на държавните власти, предприети в южната ни съседка и действията на отеца, които са в разрез с тях. При анонса на водещата Татяна Стефаниду отецът разбира за другия събеседник в студиото и възразява, защото предварително не е бил предупреден.

Поради общоизвестната позиция на Тацопулос архимандритът отказва да продължи интервюто и напуска живата връзка. 

Проверка на Добротолюбие показа, че в социалните мрежи много гръцки духовници, богослови и православни християни изразиха своята подкрепа за отец Серафим и го определиха като достоен свещенослужител и духовен наставник. 

Примерът, който отецът последвал е от живота на св. Йоан Руски, който се причастява за последен път именно чрез пренесено Св. Причастие в ябълка. 

Икона на св. Йоан Руски, който приема последното си Св. Причастие.

За Ангел Карадаков

Виж още

В памет на Българския патриарх Неофит – брой на списание „Светодавец“

Уважаеми читатели, представяме ви новия брой на списание „Светодавец“, посветен на Българския патриарх Неофит. Говорим ...