Начало / Новини / Религиозният туризъм в Гърция е пред сериозно препятствие заради пандемията

Религиозният туризъм в Гърция е пред сериозно препятствие заради пандемията

Пандемията от коронавирус ще засегне и религиозния туризъм в Гърция, съобщават медиите в южната ни съседка. 

Ситуацията, която се променя доста динамично, ще създаде различна картина и реалност от тази, която е имало до момента в туристическия бранш в Гърция. Новите правила за социално дистанциране ще променят правилата и ежедневието дори на манастирите, религиозните паметници и дестинации, както и участието в църковни празници и пр. 

Голяма част от манастирите в Гърция са предприели дествия за защита на братствата и сестринствата на манастирите от заразяване с коронавирус, а това ще промени изцяло някои от туристическите дейности, свързани неприкосновено с манастирите. До момента Министерството на Гърция не е публикувало план или позиция по отношение на религиозния туризъм, който е един от най-развитите в страната и съответно един от тези, които носят най-големи приходи, както на хората по места, така и на самата църква.

В Гърция са определили дата, на която всички манастири ще бъдат официално отворени отново за поклонници, но не може да бъде потвърдено, че всички братства и сестринства ще следват една и съща програма за посрещане и изпращане на поклонници и туристически групи. Според медиите някои от манастирите няма да отворят веднага вратите си след падане на карантината в страната.

Пред поклонническия бранш в страната ситуацията изглежда особено сложна, защото се очаква след отпускане на мерките желанието за пътуване и организиране на пътувания да е занижен. Много от вече организираните обиколки и посещения са отменени, а някои са пред отменяне.

Поклонниците, които пътуват със собствен транспорт със сигурност ще могат да посетят обителите и духовните паметници, но това ще бъде за сметка на туристическите бюра и фирми. 

В Гърция вече се говори за насърчаване на вътрешния туризъм, за да може обителите да бъдат подпомогнати от своите сънародници. През последните години в Гърция отчитат увеличаване на броя туристи от чужбина, като голяма част са от България, Сърбия, Румъния, Северна Македония и Русия. Религиозният туризъм подпомага много от по-бедните региони на Гърция. Заради това и неговото запазване и развиване е от особено важно начение за страната. 

По материал на: orthodoxianewsagency.gr.

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е съборът на Доростолските мъченици

Днес отбелязваме Събор на светите Доростолски мъченици. Празникът се отбеляза от 2016 г. насам по ...