Начало / Новини / Полицията в Черна гора отново привика сръбския митрополит Амфилохий

Полицията в Черна гора отново привика сръбския митрополит Амфилохий

Полицията в Черна гора отново е привикала Черногорския митрополит Амфилохий да даде обяснения защо е присъствал на погребението на известен историк. 

Властите в страната викат митрополита вече за втори път. Първият път митрополитът даде обяснения защо е отслужил св. Литургия, въпреки забраните от страна на властите за извършването на обществени богослужения (може да видите тук). Митрополит Амфилохий заяви пред медиите: 

„За първи път от 80 години, 60 от които са посветени на пастирското служение, бях повикан два пъти от полицията, за да отговарям на въпроси относно моите задължения“, каза той.

Митрополит Амфилохий допълни, че като човек, но и като духовник изразява своя личен протест срещу насилието, с което се сблъсква в страната. Припомняме, че в края на миналата година десетки хиляди православни християни излязоха по улиците на градовете в Черна гора, за да подкрепят митрополията на Черна гора, която е към Сръбската православна църква. Властите в страната бяха одобрили нов закон за вероизповеданията, в който се казваше, че различните религиозни общности трябва да демонстрират законността на своите права за собственост още преди 1918 г., когато Черна гора става част от Кралството на сърбите, хърватите и словенците. Приемането на мярката от Подгорица доведе до значително влошаване на отношенията с Белград, където се проведоха протести, подкрепени от Православната църква и правителството.

По информация на: orthodoxianewsagency.gr.

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...