Начало / Uncategorized / Румънската църква се възпротиви на билбордове, изобразяващи лекари като светци

Румънската църква се възпротиви на билбордове, изобразяващи лекари като светци

Румънската православна църква се възпротиви на изобразяването на лекари и медицински сестри като светци с ореоли във формата на коронавирус по билбордове и плакати. 

Говорителят на Румънската Патриаршия Василий Банеску определи появата на билбордовете като богохулство и оскверняване на християнската иконография. Плакатите са създадени от румънската художничка Ванда Хутира, а изображенията са във връзка с кампанията „Благодарим ви лекари“, която стартира в Букурещ. От медицинската гилдия в страната също изразиха протеста си срещу изобразяването на лекарите като светци. 

Скандалните изображения съчетават в себе си елементи от индийското религиозно изкуство и православната иконография. На един от плакатите медицинско лице, облечено в предпазно облекло, очила, стетоскоп и маска благославя с дясната си ръка, подобно на Христос, изобразен на православните икони. На друго изображение се вижда медицинска сестра, която прилича на божеството Шива. Всички образи имат и ореоли във формата на коронавирус. 

„Смятам, че това е нелепа кампания за насърчаване на антиутопично виждане на ситуацията, причинена от пандемията; несполучлив опит за символна кражба и визуално оскверняване на християнската иконография, белязано от лош вкус, подхранвано от невежество и отвратителна идеология, която знае само как да карикатуризира християнството“, каза Банеску.

Образите са противопоставяне на трудолюбивите лекари и санитари, казва още той. „Това не е само богохулен акт, но и обида за много почтената професия на лекарите, които, както всички нас, не смятат, че са светии или импровизирани спасители и не изискват обществен култ към себе си“. 

От кметството на Букурещ заявиха, че ще поискат рекламата да бъде премахната, а изображенията да бъдат заменени с такива, които да отдават почит на лекарите, но да не накърняват религиозните чувства на вярващите. 

„Лекарите спасяваха животи преди Covid-19 и ще спасяват и след това. Уменията им са повече от това да ползват стетоскоп. Това, което лекарите правят за пациентите, надвишава това, което е записано в наблюдателния лист, включително на лично, човешко ниво“, написа президентът на лекарския съюз в Румъния Адина Ненциу. Тя допълва, че „медицината и лекарите също имат граници. Отвъд това, някои (не всички, съгласна съм тук) са разпознали Иисус Христос, като най-добър лекар“.

По информация на: basilica.ro.

За Ангел Карадаков

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...