Начало / Новини / Рилската св. обител до този момент не е получила полагащата ѝ се държавна субсидия

Рилската св. обител до този момент не е получила полагащата ѝ се държавна субсидия

Нито стотинка държавна субсидия за настоящата година не е получила до този момент Рилската Света обител. Това съобщи  игуменът на манастира, Адрианополският епископ Евлогий. Годишната субсидия за най-големия ни манастир е в размер на 597 хиляди лева, разпределени по месеци, съгласно дейностите в обителта. 

Въпреки множеството запитвания, изпратени до дирекция „Вероизповедания“, финансиране все още няма, казаха от манастира. Досега, с изключение на 2018 година, когато бюджетът на манастира беше „орязан“, Рилският манастир, който е обявен за паметник на културата с национално и световно значение и е включен сред обектите под закрилата на ЮНЕСКО, получава средства, които са точно определени всяка година.

За първи път през тази година държавната субсидия за трите ставропигиални манастири в България – Бачковски, Троянски и Рилски е включена в общия бюджет на Светия синод, каза директорът на дирекция „Вероизповедания“ при МС Емил Велинов. В закона за държавния бюджет за тази година, за Светия синод е била приета сумата от 26 милиона лева. В тази сума, обаче, не са предвидени конкретни суми за финансирането на трите манастира, сред които и Рилския. Според Велинов отношение към субсидията за манастира имал единствено Светия синод при БПЦ.

„Няма документ, който да удостовери, че от общия бюджет на Светия синод трябва да се изплатят субсидиите и за трите манастири“, каза началника на отдела за „Връзки с обществеността“ при Светия Синод иконом Николай Георгиев. 

„Парите не достигат и поради тази причина са намалени наполовина заплатите на свещеници и духовници в цялата страна, като голяма част от тях в момента получават дори по-ниски възнаграждения от минималната работна заплата в страната“, посочи отец Николай Георгиев.

Източник: БНР

За Ангел Карадаков

Виж още

„Стоящ на молитва си просиял в огнена светлина“. Честваме празника на св. Теодосий Търновски

Преподобният Теодосий се роди от благочестиви и благородни родители българи, както се предполага, в град ...