Начало / Новини / Рилската св. обител до този момент не е получила полагащата ѝ се държавна субсидия

Рилската св. обител до този момент не е получила полагащата ѝ се държавна субсидия

Нито стотинка държавна субсидия за настоящата година не е получила до този момент Рилската Света обител. Това съобщи  игуменът на манастира, Адрианополският епископ Евлогий. Годишната субсидия за най-големия ни манастир е в размер на 597 хиляди лева, разпределени по месеци, съгласно дейностите в обителта. 

Въпреки множеството запитвания, изпратени до дирекция „Вероизповедания“, финансиране все още няма, казаха от манастира. Досега, с изключение на 2018 година, когато бюджетът на манастира беше „орязан“, Рилският манастир, който е обявен за паметник на културата с национално и световно значение и е включен сред обектите под закрилата на ЮНЕСКО, получава средства, които са точно определени всяка година.

За първи път през тази година държавната субсидия за трите ставропигиални манастири в България – Бачковски, Троянски и Рилски е включена в общия бюджет на Светия синод, каза директорът на дирекция „Вероизповедания“ при МС Емил Велинов. В закона за държавния бюджет за тази година, за Светия синод е била приета сумата от 26 милиона лева. В тази сума, обаче, не са предвидени конкретни суми за финансирането на трите манастира, сред които и Рилския. Според Велинов отношение към субсидията за манастира имал единствено Светия синод при БПЦ.

„Няма документ, който да удостовери, че от общия бюджет на Светия синод трябва да се изплатят субсидиите и за трите манастири“, каза началника на отдела за „Връзки с обществеността“ при Светия Синод иконом Николай Георгиев. 

„Парите не достигат и поради тази причина са намалени наполовина заплатите на свещеници и духовници в цялата страна, като голяма част от тях в момента получават дори по-ниски възнаграждения от минималната работна заплата в страната“, посочи отец Николай Георгиев.

Източник: БНР

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...