Начало / Uncategorized / Няма основание свещениците да бъдат изследвани за Covid-19 у нас

Няма основание свещениците да бъдат изследвани за Covid-19 у нас

На тазсутрешния брифинг в Министерски съвет главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев отговори на журналистически въпрос дали свещениците ще бъдат изследвани за коронавирус, че „от епидемиологична гледна точка няма основание да обследваме тази група, защото благодарение на организацията по време на празниците там нямаше струпване и не се получи по-рискова атмосфера“.

Идеята за тестване да православните духовници у нас бе дадена от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, който в интервю за Нова телевизия (тук) заяви, че е дълг на свещениците да се тестват за коронавирус, тъй като и те са на първа линия в общуването с хората и с потенциално заразени. В интервюто той каза още, че Църквата ще поиска тестове, но едва след като бъдат тествани всички лекари и полицаи. Главният здравен инспектор отговори, че Националният оперативен щаб е готов да организира тестването на свещеници за COVID-19, ако Св. Синод поиска такова. 

Според Кунчев касиерка в магазин е много по-рискова от свещениците. Той допълни още, че зараза от коронавируса е предотвартена поради добрата организация между държавата и Българската православна църква по време на Пасхалните празници. Ангел Кунчев допълни още, че няма данни някой от сега карантинираните българи да е посещавал храмовете по Великден и съответно да се е заразил там. 

Снимка: БГНЕС

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...