Начало / Новини / От 4 май църквите в Гърция ще бъдат отворени за частна молитва, от 17 май и за богослужения

От 4 май църквите в Гърция ще бъдат отворени за частна молитва, от 17 май и за богослужения

От 4 май църквите в Гърция ще бъдат отворени за индивидуална молитва. От неделя – 17 май православните християни ще могат да участват на богослуженията. Това обяви в свое обръщение тази вечер премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис. 

Той подчерта, че участието на вярващите в богослуженията ще се извършва със строги правила и мерки, като предстои те да бъдат договорени със Св. Синод на Атинската архиепископия. „За никого от нас не бе лесно да отпразнува тазгодишния Великден“, подчерта той. Мицотакис благодари на архиепископ Йероним и на духовенството на Гръцката църква за позицията им и подпомагането на държавата и усилията ѝ да запази здравето на хората. 

„Благодаря на архиепископа и духовенството за вашето разбиране и сътрудничество. Преживяването на тазгодишния Великден не беше лесно за никой от нас. Оказа се, обаче, че е необходимо за всички. От 4 май църквите ще бъдат отворени за индивидуална молитва, а от неделя, 17 май, верните ще могат да участват в Божествената литургия и в другите служби, но при строги правила, които ще бъдат съгласувани със Светия Синод и научната общност“, заяви Кириакос Мицотакис в своето обръщение. 

Припомняме, че в южната ни съседка посещението на храмовете по великденските празници бе забранено и духовенството трябваше само да отслужва Божествените литургии и полагащите се богослужебни последования. Някои от духовниците бяха глобени за неспазване на предписанията, както и за това, че причастяваха тайно. 

Източник: orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Григорий: Да пазим заветите на Светейшия патриарх Неофит, пребъдвайки в единството на вярата

В края на заупокойното богослужение по повод четиридесетия ден от кончината на Българския патриарх Неофит ...