Начало / Uncategorized / Няколко стотин лекари поискаха от президента на Кипър да отвори храмовете в страната

Няколко стотин лекари поискаха от президента на Кипър да отвори храмовете в страната

338 лекари, зъболекари и здравни работници поискаха в писмо до президента на Кипър да бъдат отворени църквите на острова. 

В своето отворено писмо лекарите благодарят за извършеното до момента от страна на властите в Кипър, но молят храмовете на острова отново да бъдат отворени. „Чувайки агонията, болката, страха и скръбта на голяма част от хората, с които общуваме в работата си, вярваме, че забраната на гражданите да посещават светите храмове лишава хората от един от малките, ако не и единствения източник на духовна радост… Особено се страхуваме от това, което пандемията ще остави след себе си в психиката на нашите съграждани“, пишат здравните работници. 

Медицинските лица обръщат основно внимание и на Св. Причастие. „Знаете, като православен християнин, че Св. Причастие, самият Христос и причащението с Него не е просто ритуал за православните християни, а е в основата на тяхната вяра, както и неотменимо тяхно право. Въпреки че сме сигурни, че и Вие като православен християнин споделяте и изповядвате православното учение, че Св. Причастие е „източник на вечен живот“ и че не е възможно да се предават вируси от и чрез него, ви информираме, че дори в научната литература няма статия, проучване или изследване, което да доказва, че микробите и вирусите се предават чрез Св. Причастие. Единственият научен факт, който може да бъде казан и който научната общност приема, е изследването на клиничния опит. По отношение на Св. Причастие, лекарите приемат опита изграден от 2000 години насам (например свещеници, които причастяват ежедневно в облничните заведения, дори в инфекциозните клиники и т.н. никога не са се заразявали)“, казват още лекарите.

Лекарите настояват още на гражданите да бъде даден свободен достъп до супермаркетите, ресторантите за бързо хранене, пекарните и банките и „както има разпоредба за разходка на домашните любимци, така трябва да има разпоредба и за духовната храна и здравето на гражданите, чрез възможността да посещават светите храмове и да се причастяват със Св. Тайни“. Медицинските работници предлагат до храмовете да се допускат определен брой хора, като те стоят на предписаното отстояние и дистанция. По същия начин да бъде създаден специален ред за онези, които желаят да се причастят. Да бъдат определени лица и доброволци, които да наблюдават спазването на предписанията и дезинфекцията на храмовете. 

Източник: orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...