Начало / Новини / Благодатният огън пристигна и в Трикала, Гърция

Благодатният огън пристигна и в Трикала, Гърция

Негово Високопреосвещенство митрополитът на Трикала и Стагон Хризостом посрещна в престолния му град Благодатния огън 10 дни след настъпване на Възкресение Христово.

Това се случи в централния храм „Св. св. Константин и Елена“ в центъра на града от областния управител на Тесалия Константинос Агорасто.

„След като получихме Благодатния огън камбаните на цяла Трикала забиха тържествено. Макар и със закъснение, ние виждаме, че Господ не ни е забравил и ни напомня за голямата си любов към нас“, каза за Добротолюбие митрополит Хризостом.

„Отправихме молитва към Бога и днес разпоредих огънят да достигне до всички краища на поверената ми Богоспасяема епархия“, каза още митрополитът.  

Припомняме, че в Гърция храмовете са затворени за посещение на богомолци, а богослуженията се отслужват само от свещеник и певец. През великденските празници мнозина духовници бяха глобени за това, че са приканили или че са събрали хора за богослужения. Някои, пък, бяха глобени за това, че тайно са причастявали. Към днешна дата Гръцката църква отправи искане от държавата да бъдат отворени храмовете поне за частна молитва. В четвъртък се очаква Св. Синод на Атинската архиепископия да проведе заседание и да заеме нова позиция по отношение на искането православните църкви да бъдат отворени. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книгата „Ръкописното предание на текста на Новия завет“

В лекциите и упражненията по дисциплината „Тълкуване на Свещеното Писание на Новия Завет“ студентите в ...