Начало / Новини / Разширяват бургаски храм с уникална архитектура

Разширяват бургаски храм с уникална архитектура

Напредват строителните работи по разширението на бургаския храм „Света Троица“. Ремонтът там е мащабен и продължава вече година и половина.

Православният храм е построен през 1948 г. като параклис „Св. Дух“ до старите бургаски гробища. До 1987 г. той се е използвал за склад, а след демократичните промени постепенно отново започва да изпълнява ролята си на молитвен дом. Първата архиерейска служба в него е извършена през 1998 г. С годините, обаче, храмът отеснява за миряните и от година и половина се изпълнява проект за разширението му, като анонимен дарител е осигурил огромната сума, нужна за финансирането на строителните дейности.

Те вървят бавно и трудно, защото не се гради на празно място, а новата постройка трябва да се свърже и да хармонизира в единен архитектурен ансамбъл със съществуващата стара църковна сграда. 

Малцина знаят, че в старата църква има крипта.

Крипта ще има и в новия храм. В нея ще бъде изграден и баптистерий, какъвто хората от древни времена са ползвали за свето кръщение. По думите на свещеник Василий Диханов, който е председател на Църковното настоятелство, в днешно време няма друг храм в България с действащ баптистерий, където християните да се кръщават, както това е правено в древността. Но не само това е уникалното в новата сграда. Особеното е, че в нея ще има и три престола – своеобразни олтари, които ще бъдат обособени така че, все едно са три църкви.

„В Бургас три престола има в храм „Света Богородица“, но там престолите са зад една олтарна преграда, а тук ще бъдат отделени като самостоятелни олтари. Нещо подобно има в църквата на Рилския манастир, но там два от престолите са изнесени по-напред, докато тук ще са почти в една линия вътре в църквата“ – уточнява отец Василий.

Трите престола в разширения бургаски храм ще бъдат посветени съответно на св. Димитър (по желание на основния ктитор), на св. цар Борис Покръстител (той ще бъде край баптистерия) и на малко известния и позабравен по нашите земи български княз и великомъченик, зет на цар Самуил – св. княз Йоан Владимир. В момента текат довършителните работи по изграждането на централния купол на църквата, с което ще приключи грубият строеж. Очаква се до две години разширеният храм да бъде окончателно готов.

Източник: desant.net.

За Ангел Карадаков

Виж още

Спомен за дядо Добри – шест години от неговата кончина

Днес се изпълват шест години от кончината на дядо Добри, който ще остане в историята ...