Начало / Новини / Духовниците в Гърция настояха храмовете да бъдат отворени

Духовниците в Гърция настояха храмовете да бъдат отворени

Очаква се следващите 24 часа да бъдат критични по отношение на това какво ще се случи с гръцките православни храмове. Митрополити, свещеници и вярващи обединяват усилията си, за да поискат отваряне на храмовете. Гласовете започват да говорят открито за дискриминация срещу Църквата. 

Търпението на мнозинството православни християни и най-вече на духовниците е на изчерпване, коментират медиите в Гърция. Православните християни са гневни и за това, че останаха далеч от храмовете си по време на най-големите християнски празници. Някои от духовниците, които все пак отвориха храмовете за Пасха бяха глобени. 

Очаква се във вторник гръцкия премиер да обяви план за постепенно облекчаване на мерките в страната, които са едни от най-крутите на Балканите. По непотвърдена информация, обаче, отварянето на храмовете не е включено в облекчаването на мерките. Св. Синод на Гръцката църква ще заседава в четвъртък, както и предишните пъти посредством новите технологии. 

Силната реакция на миряни и духовници предизвика Атинският архиепископ да напише писмо до министъра на образованието и религията да отвори църквите. Някои митрополити започнаха да протестират публично срещу забраната. Тези събития може да влошат отношенията между църквата и държавата в южната ни съседка. 

По информация на orthodoxianewsagency.gr.

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...