Начало / Новини / Румънската църква отбелязва днес 135 години от своята автокефалия

Румънската църква отбелязва днес 135 години от своята автокефалия

Днес Румънската православна църква отбелязва своето официално признаване за самостойна поместна православна църква. 

Преди почти век и половина църквата в северната ни съседка получава свое духовно административно ръководство. На 25 април Вселенският патриарх Йоаким IV връчва на митрополит Калиник Милеску, който е председател на Св. Синод на Румънската църква по онова време, Томосът за автокефалия, чрез който „с духовна радост благославя Румънската православна църква, признавайки я за автокефална и самостойна“. По същото време Вселенският патриарх съобщава в писмо до всички Поместни православни църкви за признаването на Румънската църква. 

Румънската православна църква е единствената православна църква, която използва в литургиите романски език – румънския. Румънската православна църква е разделена на 6 митрополии и 10 архиепископии. В Румъния има над 400 православни манастира, както и 14 500 църкви. Извън територията на Румъния под юрисдикцията на РПЦ съществуват и три митрополии и две епископии.

Снимка: basilica.ro.

За Ангел Карадаков

Виж още

Обраха църква между Банско и Добринище

Видеоклип, публикуван във Facebook, разкрива кражба в храма „Свети Георги“ между Банско и Добринище, пише сайтът dunavmost.com.  Събитието се е ...