Начало / Новини / В гръцкия град Егио почетоха чудотворната икона Богородица Трипити

В гръцкия град Егио почетоха чудотворната икона Богородица Трипити

В условия на пандемия, затворени храмове и невъзможност гражданите да излизат от домовете си, в съседна Гърция бе почетена чудотворната икона Богородица Трипити.

Тя бива приемана и като покровителка на Егио. Божествената Света литургия бе отслужена от Негово Високопреосвещенство митрополитът на Калаврита и Егио Йероним. Молитвено в празника участваше и оттеглилия се миналата година митрополит на Калаврита Амвросий в храм „Богородица Фанеромени“.

След края на Богослужението иконата била поставена на платформа и понесена на лития по главните улици на града, придружена от Силите за сигурност.

През X век корабокрушенец стига до брега на Егио в една нощ, след като видял светлина, идваща от планината. Изкачвайки се, воден от светлината вижда иконата на Богородица. След разпространяване на това събитие била построена църквата, а иконата е наречена „Трипити“ от дупката в скалата, където е намерена иконата. Тълпи от поклонници пристигат в Егио от всички краища на страната, за да се възхитят на красивата църква и да се поклонят на чудотворния и дивен образ на Божията майка.

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...