Начало / Uncategorized / Все още не е ясно кога храмовете в Гърция ще отворят врати за миряните

Все още не е ясно кога храмовете в Гърция ще отворят врати за миряните

Все още не е ясно кога храмовете ще бъдат отворени за вярващи, заяви днес министърът на образованието и религията Ники Каремеус, съобщи orthodoxtimes.com.

Тя говори по ANT1 TV за връщането на учениците в училищата и за продължаването на учебната година. Каремеус бе запитана и за евентуалното отваряне на църквите в южната ни съседка, които повече от месец са затворени за вярващите. По думите на министъра все още няма решение за отваряне на храмовете, нито пък такова предложение е постъпило от здравните експерти. 

Строгите мерки в Гърция бяха удължени до 4 май, като от южната ни съъседка посочиха, че може да има смекчаване по-късно през май или през юни. Припомняме, че властите наложиха цялостна забрана за публични събития и значителни ограничения за придвижване от средата на март, за да предотвратят разпространението на Covid-19, като страната регистрира значително по-малко заразени от много други държави в Европа. Ограниченията, които включват излизане на обществени места само с официално одобрено разрешение, ще бъдат удължени до 4 май, заяви правителственият говорител Стелиос Пецас на брифинг в Атина.

Пецас потвърди, че в началото на следващата седмица премиерът Кириакос Мицотакис ще направи обръщение към гърците, в което ще им представи цялостния план на правителството за поетапно вдигане на ограниченията. Той допълни, че при връщането към нормалния живот ще се запазят навици като редовното миене на ръцете, избягването на близък контакт и т.н. Към сряда вечерта в Гърция бе съобщено за 2408 случая на Covid-19, от които 121 смъртни.

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...