Начало / Uncategorized / Митрополит Серафим: Никой не може да заглуши вестта на Христовото възкресение

Митрополит Серафим: Никой не може да заглуши вестта на Христовото възкресение

Празнуваме днешния ден, но и цялата седмица като един ден – славното възкресение от мъртвите и победата на живота над смъртта на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, Който е пътят, истината и животът, Който е светлина за всеки човек, раждащ се и идващ на света, и в Чиито ръце са съдбините на целия свят, на всеки един човек и на всеки един човешки живот. 

Господ недвусмислено ни показва, че Той е господарят. Той има власт над живота и над смъртта. Със Своето възкресение Той ни показа точно това – смъртта е Нему подвластна и изменението на този ред – на живота, който навлиза и се установява в този свят след грехопадението и изгонването на човека от рая, може да се извърши само от Господ Иисус Христос. Със Своето възкресение Той го и извърши. Господ ни показва, че Неговото възкресение ще бъде засвидетелствано по всяко едно време, през всички времена до свършека на света, до Неговото повторно идване. 

Никой няма да може да заглуши благата вест, за това че Той възкръсна от мъртвите. 

Никой няма да може да отнеме радостта на човеците от Христовото възкресение. Разбира се, може само грехът и злото, на които ние сме подвластни, защото нашата воля склонява към тях и ако не водим борба, ако не сме на война, на пост, на стража против греха, то тогава няма да бъде в сила и това, което Господ върши за нас. Защото без нашето съгласие, без нашето лично участие не можем да преживеем нито победата над греха и над смъртта, нито радостта от Христовото възкресение. А Бог ни ръководи към това. 

Той ни упътва непрекъснато и ни учи как да живеем, така че да имаме в Него пълната си радост, така че никой да не може да ни отнеме тази радост.

Днешният празник е един от онези множество случаи, с които изобилства църковната история. Случаи, в които Господ е показал, че никой не бива да посяга на вярата на православните християни и никой не бива да отменя и да омаловажава Празникът на празниците – Светлото Възкресение Христово. Знаем откъде идва днешният ден в Сандански, някогашния Св. Врач. Идва оттам, че друговерците поробители са искали да премахнат празнуването на този празник и не са допуснали християните да се съберат и да празнуват Пасхата. Поради което Господ изпраща бедствие именно в тези дни, в които е било забранено на християните да празнуват този най-велик празник. Отнемат се много човешки животи, нанася се скръб и щети на много човешки съдби, тъй че да се вразумят онези, които са се опитали да омаловажат, да обезценят това най-славно събитие в човешката история Възкресението Христово и да не допуснат на Църквата Христова, на вярващите да преживеят радостта и да приемат благодатта Христова на този най-светъл ден. 

След случилото се бедствие, веднага след забраната, следва и свикването, събирането на Църквата Христова, за да празнува Пасха, да празнува Великден. Защото и тези, които не са вярвали в Христос, макар и да са останали в своето неверие и в своето друговерие, те са се вразумили поне за това, че не бива да се отнема Пасхата, не бива да се отменя, а трябва да се празнува от Църквата, така както цялото творение в тези дни тържествува и ликува. 

Честити сме и ние, братя и сестри, че въпреки трудностите на особеното време, на особените дни, в които живеем, имахме, а и все още имаме радостта да празнуваме Възкресението Христово. Нека Бог въздаде на всички, които направиха това да бъде взъможно, защото сме свидетели, че в по-голямата част от света се оказа голямо притеснение в тези дни, когато трябва Църквата да бъде заедно и когато трябва всички с едни уста и едно сърце, с единомислие и единодушие във вярата си да възхвалим, да възпеем, да прославим възкръсналия от мъртвите Господ Иисус Христос, да се приобщим с Неговата благодат и да празнуваме залога на нашето възкресение и вечния живот, а именно Христово възкресение. 

Бог да дарува здраве и сили, и утвърждение във вярата и в добродетелността. Също така спасение и вечен живот на всички, които направиха възможно празнуването, така както Църквата е установила в тези дни – на Страстната седмица, на страданията Христови и тази седмица на Възкресението Христово. Да въздаде Господ и на всички вас, които предпочетохте да дойдете тук, за да бъдем заедно. Да укрепи Господ и да даде Своята радост в пълнота на онези, които по своите съображения или така както се изразяваме и в молитвите – по уважителни причини, днес отсъстват. На всички щедро Господа да дава Своето благословение, радостта от Своето възкресение и както Той ни казва: „Аз живея и вие ще живеете“. Нека да се стараем така да имаме Христос, възкръсналия от мъртвите, в себе си, защото по този начин имаме живота, можем да се присъединим, да се приобщим към вечния живот в небесното царство на нашия Спасител и Господ Иисус Христос. Неговата благодат и човеколюбие да бъде с всички вас, във вашите домове и с всички ваши близки, чеда, приятели. На всички щедро Господ да дава благословение. Честит празник!

Неврокопски митрополит Серафим 

Проповедта е произнесена на празника в гр. Сандански след богослужението в манастира „Св. св. Козма и Дамян“. 

 

За Ангел Карадаков

Виж още

„Първом търсете Църството Божие“ – тема в седмичния подкаст на сайта „Добротолюбие“

Уважаеми сушатели, в брй 34 на подкаста „Духовни полета“ Ангел Карадаков, доц. д-р Костадин Нушев ...