Начало / Новини / Кмет моли държавата да спаси вековна църква от рухване

Кмет моли държавата да спаси вековна църква от рухване

Община Родопи ще търси помощта на държавата за спасяването от срутване на вековния храм „Св. Св. Константин и Елена” в село Първенец. От местната власт настояват спешна комисия от Министерството на културата да дойде на място, да извърши оглед и да издаде необходимите предписания за укрепването на рушащата се църква.  

Кметът Павел Михайлов и общински ексерти вече посетиха светата обител. Ще се изготви писмо на основание на Закона за културното наследство, с което ще се настоява за пълно конструктивно обследване на сградата от специалисти и цялостна визия за нуждата от ремонт. Писмото ще бъде изпратено до ресорното ведомство в най-кратки срокове.

„Получихме уверение от Пловдивската митрополия, че ще се погрижи ремонтът на този храм да се случи”, коментира кметът Михайлов.

Състоянието на сградата е плачевно. Дървената покривна конструкция е прогнила и има опасност да се срути всеки момент. Опасни са и подпорните колони, които също на места са разрушени. Мястото не е безопасно за хората, затова от години храмът стои заключен за миряните. До момента не е направен никакъв ремонт и положението с годините се влошава.

Строежът на Православен храм „Св. св. Константин и Елена” е започнат през 1876 година, а 3 години по-късно, през 1879 година, църквата е осветена от Пловдивския митрополит Панарет. От 1978 година църквата е обявена за паметник на културата от местно значение. В момента храмът има крещяща нужда от ремонт и реставрация, за които са необходими значителни средства. За спасяване на свещената обител жителите на село Първенец вече са започнали и дарителска кампания. Първите 1300 лева са събрани само за ден от разпродажба на мартеници в началото на миналия месец. В селото ще бъде създаден Инициативен комитет за възстановяване и съхраняване на храм „Св. св. Константин и Елена”. Предстои да се открие и банкова сметка за набиране на средства за ремонта.

Източник: kmeta.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужен бе маслосвет за Българския патриарх Неофит

На 1 декември в Софийска света митрополия бяха отслужени архиерейска света Литургия и маслосвет за ...