Начало / Новини / Историческият манастир „Св. Георги“ отбелязва празника си без миряни

Историческият манастир „Св. Георги“ отбелязва празника си без миряни

Без богомолци, но в присъствието на Александрийския патриарх Теодор II, историческият манастир „Св. Георги“ в Кайро отбеляза храмовия си празник. Днес гръкоезичните църкви отбелязват Гергьовден, а не на 6-и май, както у нас. 

Манастирската църква е единствената ротонда в Близкия изток. Според църковното предание, мястото на манастира е било посетено от св. семейство, когато пристигат в Египет, за да се спасят от цар Ирод. Според преданието семейството утолило жаждата си от кладенеца, който се намирал на мястото на манастира. Според друго предание, пък, св. Георги е бил затворен в областта на манастира. 

Древната обител е построена върху римска крепост, в която ок. V в. сл. Хр. е построен и православен византийски храм. Върху неговите основи се намира днешната ротонда, която, както казахме, е единствена по рода си в Близкия изток. Манастирът е особено популярен, защото е един от най-красивите в Египет и се откроява с внушителното си местоположение, на мястото, където през 970 г. сл. Хр. започва да се заражда новата столица на страната. 

Голямото историческо значение на обекта се доказва и от многото малки църкви, които са изградени в катакомби под основната църква, достигащи седем етажа под нивото на манастира. Друга уникалност на храма е наличието на два амвона, от които дяконите четат евангелието на гръцки и арабски език. В по-ранните години почти всички египтяни се ходели от центъра на Кайро до старата част на града, за да изкачат многото стъпала на храма и да се поклонят на св. Георги. Мястото е достъпно за поклонение и от мюсюлманите, които също получават голяма помощ от светеца.  

Внушителната църква в сегашния си вид, издигната през 1904 г. по време на светителстването на патриарх Фотий, има площ от 784 кв. м. и височина 22 метра, като основата на купола с 16 прозореца се поддържа от 8 високи колони с коринтски капители. Светият манастир е изцяло реновиран от Атанасиос Мартинос и е открит през 2015 г. Тази година на празника на св. Георги, който традиционно се чества в четвъртък и петък след Великден, няма да присъстват богомолци, заради ограничителните мерки срещу разпространението на коронарнавируса. 

Източик: orthodoxianewsagency.gr.

За Ангел Карадаков

Виж още

Завърши първият прием на ученици в Софийската духовна семинария

На 6 юли в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” се проведе първият прием на ...