Начало / Новини / Чудотворната икона на Св. Богородица – „Св. Пояс“ премина по улиците на Сандански

Чудотворната икона на Св. Богородица – „Св. Пояс“ премина по улиците на Сандански

По установена традиция вечерта на Светла сряда иконата на Божията Майка – „Св. Пояс“ преминава по улиците на гр. Сандански за благословение на неговите жители. 

През годините шествието бе особено тържествено, като в него се включваха десетки свещеници, църковни певци и миряни. Тази година поради мерките за социално дистанциране и предпазване от струпването на много хора на едно място, иконата бе превозена през града на автомобил. 

Това, обаче, не попречи на жителите да ѝ се поклонят, пък макар и от разстояние. Кметът на града Атанас Стоянов съпроводи иконата до манастира „Св. св. Козма и Дамян“, където в момента се отслужва възкресна вечерня. В утрешния ден ще бъде отслужена и св. Литургия, която ще бъде излъчена на живо от община Сандански. 

Иконата „Св. Пояс“ някога е била пазена в манастира „Св. Богородица Спиелотиса“, който се намира в Мелник. Той е построен  в началото на XIII век от най-забележителния владетел на града деспот Алексий Слав от царската династия на Асеневци. „Богородица на Светия пояс”, съкратено ”Света Зонá“, е второто име на тази обител от XVIII век насам, която е и единствена с това посвещение в България. 

Снимки: Община Сандански

За Ангел Карадаков

Виж още

Завърши първият прием на ученици в Софийската духовна семинария

На 6 юли в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” се проведе първият прием на ...