Начало / Uncategorized / Турция възстанови храм на св. Николай Мирликийски в родния му град Патара

Турция възстанови храм на св. Николай Мирликийски в родния му град Патара

През последните години Турция е започнала да възстановява много християнски паметници – храмове и манастири, за да привлича туристи.

Православните паметници са основният туристически продукт на страната, като през последното десетилетия се полагат големи грижи културното наследство да бъде възстановено и популяризирано, както и да бъде достъпно за повече хора. 

И днес в дни на пандемия турската служба по туризъм публикува видео, в което представя църквата „Св. Николай Мирликийски “ в древния линийски град Патара. Под заглавието „Турската духовност – Анталия“ службата по туризъм пусна видеото, посветено на древния храм. 2020 година бе обявена за година на древния град Патара, който се смята за родното място на св. Николай. 

Патара (ликийски език: Pttara, на старогръцки: Πάταρα) е древен ликийски град. Намира се в Мала Азия на територията на съвременна Турция в околностите на село Гелемиш. Това е eдин от най-големите градове и главното пристанище на Ликийския съюз. Той има голямо стратегическо и търговско значение. Патара се споменава в Новия завет като мястото, където св. ап. Павел и св. Лука сменят кораби.

Източник: orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Проф. Димитър Попмаринов: Патриархът ще поведе българската църква и хората

„Той е сериозен, зрял човек, с опит“, каза преподавателят в интервю за Nova news.  Патриарх ...