Начало / Новини / Изпълват се 7 години от изчезването на двамата сирийски епископи

Изпълват се 7 години от изчезването на двамата сирийски епископи

На 22 април се изпълват 7 години от изчезването на двамата епископи – Павел Язиги от Антиохийската патриаршия (брат на патриарх Йоан X) и сиро-яковидски митрополит на Алепо Йоханна Ибрахим, които бяха отвлечени от мюсюлмански бунтовници в околностите на Алепо през 2013 г.

От тогава насам местонахождението им остава неизвестно, въпреки че има периодични съобщения, че са живи. Например, през октомври 2016 г. бе съобщено, че се намират в Ракка, тогава окупирана от Ислямска държава, въпреки по-ранни съобщения за екзекуцията им. В началото на тази година се появи съобщение от журналистическо разследване, че двамата епископи са били убити от бойци на Nour al-Din al-Zenki, независима група, участваща в конфликта в Сирия. Информацията, обаче, бе опровергана от Антиохийската патриаршия. От патриаршията посочиха, че ежедневно получават различни доклади за съдбите на епископите, но не могат нито да ги потвърдят, нито да ги опровергаят. Църквата призовава всички да продължат да се молят за изчезналите йерарси.

„През последните няколко месеца биват разпространени много тревожни доклади във връзка със случая и съдбата на двамата митрополити Павел Язиги и Йоханна Ибрахим, които бяха отвлечени на 22 април 2013 г. в западната провинция Алепо, Сирия. Антиохийската патриаршия и Сирийската църква внимателно следят тези доклади, които са напълно независими от нашите усилия и начинания в търсенето на двамата ни изчезнали митрополити. Ние сме решени да не оставим и един камък непреобърнат, докато не установим местонахождението и съдбата им“, заявиха от патриаршията през януари т.г.

В съобщението на Антиохийската патриаршия днес, се подчертава, че през последните 7 години са положени координирани усилия с всички институции, международни и местни медийни кампании и онлайн платформи, за да има новини за съдбата на двамата отвлечени епископи. По този повод патриарх Йоанис се моли за всички жертви на насилие, отвличане или преследване поради вярата си.

Припомняме отново, че двамата епископи бяха нападнати от джихадистите на Ал Нусра, които убиха дякона на сирийския митрополит, шофирал нападнатия автомобил, в който са се возили двамата йерарси.

Снимка: orthodoxianewsagency.gr.

За Ангел Карадаков

Виж още

Ремонтираха основно църква в Лом

Празнична света литургия отслужи Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил в основно ремонтирания и обзаведен храм ...