Начало / Новини / Храмовете в Грузия остават отворени и за Възкресение Христово

Храмовете в Грузия остават отворени и за Възкресение Христово

В Грузия храмовете няма да бъдат затворени за Пасха, но ще бъдат взети всички необходими мерки за предпазване на хората, заявиха от правителството в страната. 

„Ние обсъдихме ситуацията с Патриаршията и взехме решение, че законът няма да бъде нарушен, църквите няма да бъдат затворени и ще се поддържа социално дистанциране за защита на живота и здравето на нашите граждани“, заяви ръководителят на пресслужбата на министър-председателя на Грузия.

„Всички изисквания за сигурност, определени от Министерство на здравеопазването на Грузия и Центровете за контрол на заболяванията, ще бъдат изпълнени в съответствие с решение, взето съвместно с Патриаршията“, каза той. 

Хората в големите църкви са длъжни да пазят разстояние най-малко два метра една от друг, докато в малките църкви  богослуженията се извършват без присъствието на вярващи само от духовенството. Полицията ще присъства във всички църкви, за да следи за спазването на забраните за движение и ограничителните мерки.

Също така беше решено онези поклонници, които желаят да бъдат в църквите във Великденския следобед, да отидат в храмовете преди забраната за движение, т.е. преди 9:00 ч. Те ще могат да си тръгнат след 18:00 ч., когато забраната за движение приключва.

Източник: orthodoxianewsagency.gr.

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е съборът на Доростолските мъченици

Днес отбелязваме Събор на светите Доростолски мъченици. Празникът се отбеляза от 2016 г. насам по ...