Начало / Uncategorized / На Велики петък – празните улици на Йерусалим (СНИМКИ)

На Велики петък – празните улици на Йерусалим (СНИМКИ)

„Разпети петък е денят за възпоменание на разпятието на нашия Господ Иисус Христос, което възпоменание се извършва в Йерусалимската патриаршия с истинско благоговение. В петък сутринта започва шествие от мястото, където е бил осъден Христос, много поклонници се насочват по улицата на Страданията и след това към Голгота, мястото на разпятието“, пишат от Йерусалимската патриаршия за днешния ден. 

В миналите години за днешния ден новините бяха за хиляди хора, които се стичаха по улиците на Светия град, благоговейно се покланяха на местата, където Господ ходил, и преживяваха огромната Страстна седмица, Разпятие, Погребение и Възкресение. Тази година, обаче, мерките за сигурност, предприети от израелското правителство, са драконовски. Полицията и мъжете от силите за сигурност патрулират, което гарантира спазването на ограниченията и се затварят цели квартали, в които се прилага пълна забрана за движение.

В утрешния ден измолването на Благодатния огън също ще бъде при закрити врата без поклонници. Някои от Поместните църкви ще изпратят делегации, които обаче ще останат в самолетите си, като духовници ще им пренесат огъня от храма на Божи гроб до техните самолети. Каква е ситуацията по улиците на Йерусалим днес? Вижте фоторепортажа на orthodoxianewsagency.gr.

За Ангел Карадаков

Виж още

Бачковският манастир разширява музейната си експозиция в ново помещение

Бачковският манастир разширява музейната си експозиция, като за целта е ремонтирано ново помещение, в което ...