Начало / Uncategorized / На Велики петък – празните улици на Йерусалим (СНИМКИ)

На Велики петък – празните улици на Йерусалим (СНИМКИ)

„Разпети петък е денят за възпоменание на разпятието на нашия Господ Иисус Христос, което възпоменание се извършва в Йерусалимската патриаршия с истинско благоговение. В петък сутринта започва шествие от мястото, където е бил осъден Христос, много поклонници се насочват по улицата на Страданията и след това към Голгота, мястото на разпятието“, пишат от Йерусалимската патриаршия за днешния ден. 

В миналите години за днешния ден новините бяха за хиляди хора, които се стичаха по улиците на Светия град, благоговейно се покланяха на местата, където Господ ходил, и преживяваха огромната Страстна седмица, Разпятие, Погребение и Възкресение. Тази година, обаче, мерките за сигурност, предприети от израелското правителство, са драконовски. Полицията и мъжете от силите за сигурност патрулират, което гарантира спазването на ограниченията и се затварят цели квартали, в които се прилага пълна забрана за движение.

В утрешния ден измолването на Благодатния огън също ще бъде при закрити врата без поклонници. Някои от Поместните църкви ще изпратят делегации, които обаче ще останат в самолетите си, като духовници ще им пренесат огъня от храма на Божи гроб до техните самолети. Каква е ситуацията по улиците на Йерусалим днес? Вижте фоторепортажа на orthodoxianewsagency.gr.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...