Начало / Uncategorized / Митрополит Амфилохий от Сръбската църква в Черна гора бе повикан в полицията за това, че отслужи св. Литургия

Митрополит Амфилохий от Сръбската църква в Черна гора бе повикан в полицията за това, че отслужи св. Литургия

Голямо вълнение предизвика вчерашния арест на Черногорския митрополит Амфилохий и петима други духовници. Те бяха обвинени в това, че са нарушили ограничителните мерки по отношение на отслужването на богослужения. 

Задържаните духовници бяха освободени няколко часа след като бяха арестувани. Те трябваше да дадат и обяснения по повод случката. За момента не е ясно, дали срещу тях ще бъде повдигнато дело. Сред вярващите арестът на митрополита предизвика голямо възмущение, особено след като преди няколко месеца в Черна гора имаше сериозни пререкания между вярващи и правителството, което въведе нов закон за църковното и религиозно имущество. 

На Цветница митрополит Амфилохий служи в основите на раннохристиянската базилика, близо до столицата Подгорица, която сега е манастир. След богослужението той бе арестуван. 

„След Божествената Литургия отворихме Храма, така че вярващите, следвайки препоръките на компетентните органи, да могат да влязат, да се помолят сами и да запалят свещ за Цветница. След като се отвориха вратите на храма, верните започнаха да идват, спазвайки всички правила и необходимото разстояние, влизайки по двойки, под надзора на храмовите служители, които не допускаха да става струпване. Вярващите, според предписаното разстояние, чакаха пред храма, за да влязат в църквата“, подчертава един от свещениците в интервю за радио Светигора. 

„По едно време чухме, че пред храма има полицаи и те наблюдават хората. Опитахме се да обясним на полицията, че хората наистина спазват мерките и че те не трябва да бъдат спирани да влязат в храма, защото днес е голям празник и просто искаме да се помолим. Опитахме се да обясним, че влизането в храма не е забранено и това не нарушава никакви правила. Тогава всички бяхме повикани да отидем в полицейското управление, за да дадем обяснения. Те не ни обясниха причината за ареста ни и ни казаха само, че са получили заповеди отгоре“, казва още той.

Мисля, че това е първият път в историята на Черна гора и нашата Църква, един от най-изтъкнатите епископи, какъвто е митрополит Амфилохий, и толкова много свещеници, да бъдат отведени в полицията. Наистина лоши сцени“, каза още той.

Видео може да видите тук.

Източник: orthodoxianewsagency.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...