Начало / Uncategorized / Доц. Костадин Нушев: Семейството е една домашна църква

Доц. Костадин Нушев: Семейството е една домашна църква

„През тези кризисни дни Църквата постоянно ни напомня една истина – и домът, и семейството са една домашна църква.

Има една много голяма аналогия между църквата като едно голямо семейство и семейството като една малка църква. Затова не трябва да драматизираме призива за тиха молитва пред домашната икони сред близките“. Това каза пред БНР богословът доц. Костадин Нушев, преподавател в Богословския факултет в Софийския университет.

Той посочи, че от Светия синод неколкократно са отправяли послания:

„Когато висшата църковна управа взема решение, отправя към вярващите напътствие, което има канонична сила… Определени въпроси на каноничната дисциплина – за причастието, за тайнствата, за сакраменталното богословие, се обсъждат на две равнища – от гледна точка на вярващите хора в църквата, а от друга страна – в една по-широка плоскост и обсъждане. Затова се появява дисонас и не всички могат да разберат детайлите и нюансите в посланията на архиереите“.

В предаването „Преди всички“ доц. Нушев допълни:

„Една от причините нашите църкви да останат отворени е степента на разпространение на епидемията. Всяка една държава и всяка една поместна църква съобразяват своите мерки спрямо обхвата на епидемията. Това не означава, че трябва да пренебрегваме опасността. Все пак, за разлика от други държави успяваме да управляваме кризата“.

Интервюто с доц. Костадин Нушев можете да чуете в звуковия файл тук

Източник: БНР

За Ангел Карадаков

Виж още

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от печат

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от ...