Начало / Новини / Митрополитът на Морфу: За България ще има Божие благословение, заради отворените храмове

Митрополитът на Морфу: За България ще има Божие благословение, заради отворените храмове

В острата си проповед по случай празника Вход Господен в Йерусалим, пред катедралнния храм „Св. св. Варнава и Иларион“, кипърският митрополит на Морфу Неофит критикува премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и президента на Кипър Никос Анастасиадис, които затвориха храмовете в техните държави (бел. ред. днес двама души бяха изправени пред съда за това, че тайно са приели свето Причастие в съседна Гърция в разрез на разпоредбите на властта).

В проповедта на владиката ярко се откроява неговата радост от това, че храмовете в България не са затворени, като той изказва благодарност за това към премиера Бойко Борисов. Ето и откъс от казаното от митрополит Неофит, който засяга пряко България:

„… Този, който иска да се причасти с Тялото и Кръвта Христова, и вярва, че това Тяло е животът не само сегашния, но и вечния, където няма болести и смърт – най-доброто лекарство и за тази болест, и за следващата, която идва, е Тялото и Кръвта на Иисус Христос! Това е самата истина. Сега, когато затваряме църквите и забраняваме светото Причастие и плашим народа да не идва, все едно да затваряме болниците и аптеките. Когато искаме, начини има, като хигиена и т.н. Вярващият сам трябва да реши дали да се причасти. Както имат права невярващите, така имат права и вярващите, но днес правата на вярващите са отнети. Днес дълбоко благослових министър-председателя на България, който каза: „С властта, която имам, всичко мога да направя, но не мога да затворя Църквите. Това е над мен.“. Знаете ли какво благословение ще има България, това се потвърждава и от факта, че св. Никифор Прокажения се яви и ще пази страната.

Вижте статистиките в държавите, където се извършва православна света Литургия, колко малко смъртни случаи има и колко много починали, където няма Литургия. Желая всеки да премери силите си, и който ни повика ще намерим начин да бъдем близо до него. И за онези, които имат този тежък грях в тези святи дни  да оставят хората със страх в сърцето им и без светото Причастие, Бог да ги помилва. Страстната седмица е един урок по смирение. Господ да ни прости, Господ да ни благослови, Господ да ни възпитава! …“

+ Митрополитът на Морфу Неофит

Прилагаме и линк към цялата проповед на владика Неофит, която е на гръцки език и бе изпратена на Добротолюбие от митрополията на Морфу в Кипър. За България думите му може да чуете след 5-та минута. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Почистиха и залесиха района около храм „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково

Районът на църквата „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково, която е архитектурно-строителен  и художествен паметник на ...