Начало / Uncategorized / Стига страх!

Стига страх!

Стига страх!

„… щом душата е тясна, как бих могъл да порасна? То е все едно да умра не от болест, а от стрес… ” Помните ли тази песен на Диана Експрес от зората на демокрацията? Стига страх, за да не умрем от стрес, вместо от коронавируса! Защото, не,  Ковид-19 не е епидемия с невиждана ярост в човешката история.

Човешката история е виждала епидемии и с по-голяма ярост.

Богове, мои господари, оставете ме на мира… Нека чумата утихне” – моли царят на хетите Мурсили Втори в запазените от XIV век преди Христа „Чумни молитви”, в които описва как загинало голяма част от населението на владеещата Мала Азия империя.

Една четвърт от населението на Атина загива през V-ти век преди Христа при първата описана от историка Тукидид епидемия – вероятно от тиф. 15 процента от жителите на Римската империя загиват през II-ри век след Христа при Антониновата чума – наричана още Галенова по името на лекаря Гален, който я описал.

40 процента от жителите на Константинопол – по 1000 на ден според историка Прокопий Кесарийски – умират при първата вълна на Юстиниановата чума във Византия през VI-ти век. През 18-те вълни на заразата през следващите две столетия загиват 40 процента от заразените. Черната смърт, както наричат най-опустошителната пандемия в историята, през XIV-ти век убива 30 процента от населението на Европа.

През 1665 г. в голямата лондонска чумна епидемия умират над 100 хиляди души. Само в Индия, откъдето се разраства Третата чумна пандемия през XIX век, загиват 6 милиона души. С испански грип през Първата световна война се заразява една трета от населението на света и умират поне 50 милиона души.  

След Втората световна война от азиатския грип и хонконгския грип загиват по 1 милион души. Жертвите на свинския грип през 2009 – 2010 г. са над половин милион души. 32 милиона са починали от СПИН през 40-те години, откакто е познат. Досега от коронавирус в световен мащаб са починали под 60 хиляди човека. Но не само в историята, а и днес човек може да види далеч по-яростни причинители на смърт.

Според препоръчвания от Американската библиотечна асоциация като най-добър сайт за статистика worldometer от началото на тази година от сезонен грип са убити 125 хиляди души, а от малария – 252 хиляди. Самоубили са се 276 хиляди. В катастрофи са загинали 348 хиляди. Алкохолът е убил 644 хиляди, а цигарите – 1 милион и 300 хиляди. Над 2 милиона и 100 хиляди са починали от рак. Почти 3 милиона са умрели от глад (30 хиляди само вчера). Отделно 217 хиляди – заради мръсната вода, която са пили. 11 милиона, пък, въобще не са се родили заради аборти… Въобще от началото на 2020-та са умрели над 15 милиона души, а само вчера – почти 160 хиляди.

И с какво всъщност ни плашат от сутрин до вечер?

Че ще умрем …

Да, все някога ще умрем!

Но мисълта за смъртта не трябва да ни накара да спрем да живеем! А неизбежността на смъртта не означава да загубим достойнството си. Да, и хората, които обичаме, все някога ще умрат! Но тревогата за тях не трябва да измести любовта ни към тях! И то в навечерието точно на Великден… Защото – както казва Свети Апостол Йоан – „който се бои, не е съвършен в любовта”.

Сковани от страх губим човешкото, което Бог ни е дал – любовта и свободния избор. Защото – както пише в Библията – „Бог не ни е дал дух на страх, но на сила, на любов и на себевладение”. Най-първичният животински страх, че ще умрем, може да ни накара да не мърдаме, камо ли да мислим. Паниката, че ще заразим майка си и баща си, баба си и дядо си… може да ни накара да се отнасяме към тях сякаш нямат душа, която в заника на живота има най-голяма нужда от близост с децата и внуците.

Както казва Дан Браун, „съществува само една форма на инфекция, която се разпространява по-бързо, отколкото вирус. И това е страхът.” И, да, властимащи по целия свят във всяко време са използвали вируса на страха, за да управляват тревожни поданици, които са накарали да повярват, че са жертви. А най-страшно е ставало, когато самите управляващи са били страхливци. Защото страхливците управляват с ограничения, глоби, вменяване на вина, неизвестност… Но светът помни и смели водачи, които не са плашили хората, а са им давали упование и са ги повеждали и превеждали през изпитанията. Спомнете си само Мойсей, който е повел евреите през пустинята със съзнанието, че за 40 години ще умре и последният роден в робство, а не е мрънкал, че е по-добре да си живуркат при фараона…

И днес има нужда точно от такива водачи.

Водачи, които познават далеч по-яростните епидемии в човешката история и виждат яростта на далеч по-големите причинители на смърт в днешния свят. Водачи, които да ни помогнат да продължим да живеем с всякаквите вируси край нас, а не да ни плашат с тях като използват вродения у всекиго страх от смъртта. И без това този страх достатъчно поробва човека, който откакто свят светува се опитва да намери освобождение от него.  

А светът не е намерил по-добро освобождение от всеки човешки страх от страха Божий…

Още от Мурсили Втори, който в „Чумните молитви” се обръща към боговете да го оставят на мира… до нашата християнска вяра, която, обаче, ни е дала нещо повече от страха от боговете, молени да ни оставят на мира – вярата, че Бог не е против човека, а е с него и му казва „Не бой се, защото Аз съм с тебе… Не се ужасявай… Ще те укрепя… Ще ти помогна…”

Но как вярата помага срещу страха от смъртта?

 С безсмъртието на душата.

И независимо дали вярваме в него или не – сковани тези дни от страха от смъртта – да не забравяме, че преди всичко имаме душа, която може пък наистина да се окаже безсмъртна…

И тогава, когато всеки от нас намери своята вяра и потисне човешкия страх, че ще умре, трезво ще правим нужното, за да продължим да живеем и ще преживеем и коронавируса…

И няма да ни изглеждат като господари наши властимащите, които ни плашат от сутрин до вечер и искат от нас да им вярваме и да не оспорваме нищо от това, което правят. Даже когато – за разлика от Господ – си сменят заповедите през няколко часа…  

Затова стига страх!

Иде Великден!

Автор:  Кирил Вълчев

Източник: Дарик радио

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...