Начало / Коронавирус / Премиерът на Грузия заяви, че ще гледа Пасхалната литургия по телевизията. Насърчи хората да направят същото

Премиерът на Грузия заяви, че ще гледа Пасхалната литургия по телевизията. Насърчи хората да направят същото

На фона на разпространението на новия коронавирус в страната, премиерът на Грузия Георги Гахария възнамерява да гледа великденската литургия от дома си, по телевизията, вместо да присъства лично в църквата. Той призова гражданите да направят същото.

„Като християнин ще гледам великденската литургия от дома, по телевизията и призовавам нашите граждани да направят същото“, каза премиерът, когато журналисти задали въпроса дали ще присъства на великденската литургия.

Той е доволен, че правителството заедно с църквата ще намери решение. „Ние, заедно с Църквата, винаги ще намерим балансирано решение, което ще служи в интерес на запазването на живота и здравето на нашите граждани и също така ще вземе предвид интересите на нашата древна Църква“, отбеляза премиерът на страната.

Вчера патриарх Илия II даде определени препоръки към духовниците. Поради наложения полицейски час в страната, патриархът призова духовниците да започнат богослуженията в 16:00 часа и да затварят църквите в 20:00 ч. всеки ден. Що се отнася до въпроса как ще се извършват великденските служби в цяла Грузия, той отбеляза, че е рано да се правят изявления по този въпрос на този етап.

„Бихме искали да кажем на всички духовници: нека не правим ранни изявления за това как ще провеждаме великденските служби, тъй като нещата се променят непрекъснато. Ние сме в постоянен контакт с властите и здравната служба и се опитваме да реагираме адекватно на всички предизвикателства. Днес трябва да се грижим за здравето си един за друг“, отбеляза патриарх Илия. 

Източник: www.orthodoxianewsagency.gr.

За Ангел Карадаков

Виж още

Гробът Господен в Йерусалим отново е отворен за вярващи и поклонници

Храмът в Йерусалим, в който всяка година слиза Благодатният огън е отново отворен за вярващи ...