Начало / Новини / Патриарх Илия: Вратата на Църквата не може да бъде затворена

Патриарх Илия: Вратата на Църквата не може да бъде затворена

„Вратата на Църквата не може да бъде затворена, за това ще остане отворена за всички, които желаят да се помолят“, каза Грузинският патриарх Илия II. 

Той подчерта, че е важно от всички да бъдат спазвани ограниченията, приети от компетентните органи. По думите на патриарх Илия днес глобалната пандемия заплашва живота на хората. Той насърчава хората да се молят по-често. 

„За вярващите духовната храна е също толкова важна и необходима, колкото и естествената храна. Следователно не е възможно да се затвори вратата на църквата. Тя ще бъде отворена за онези, които желаят да дойдат да получат Божията благодат и да бъдат укрепени духовно“, каза още той. 

В своето обръщение той призовава и свещениците да спазват хигиенните правила и безопасните разстояния и да гарантират, че верните правят същото. По време на Божествената литургия вярващите се съветват да останат извън църквите, докато в малките църкви литургиите могат да се извършват извън храма.

От своя страна грузинският премиер Джорджи Гахари каза в телевизионно интервю за Imedi TV Open Air, че правителството говори по темата с църквата: „Ние много добре разбираме ролята на църквата. Убеден съм, че Църквата също разбира ролята на държавата и непосредственото ни задължение за опазване на общественото здраве. И трябва да направим някои компромиси“. Той добави, че когато е възможно, е добре християните да следят службите от вкъщи.

По отношение на предстоящите великденски празници, премиерът на Грузия заяви, че е твърде рано да се вземат някакви решения, но трябва да се следи как се развива пандемията.

Източник: orthodoxianewsagency.gr.

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...